Psychologisch woordenboek: slaapwandelen

Hoewel de meesten van ons niet meer geloven in bezetenheid door kwade entiteiten blijft slaapwandelen een mysterieus fenomeen. Twee op tien mensen spoken tijdens de diepe slaap (slow wave sleep) weleens rond. Meestal zijn het jongeren onder de 18. Ondanks dat de slaapwandelaar de ogen open heeft en zich bewust is van zijn omgeving ontbreekt ‘de geest in de machine’. Slaapwandelen – of somnambulisme zoals deze schemerige activiteit ook wordt genoemd – gaat verder dan wandelen alleen. Koken, baden, masturberen, seksen, autorijden, gebouwen beklimmen en het plegen van een moord: Het zijn allemaal geregistreerde activiteiten van mensen die eigenlijk in diepe slaap verkeerden. Het schijnt dat ongeveer twee op de tien mensen wel eens aan slaapwandelen. De ogen zijn daarbij open, er is bewustzijn van de omgeving, maar er is geen ‘geest in de machine’. Heldere oorzaken van waarom de een dagelijks slaapwandelt en de ander niet, zijn onbekend. Wat we wel weten is dat, terwijl iemand in diepe slaap verkeert, diens motorisch hersencentrum kan ontwaken om er een geheel eigen feestje van te maken.

eKudos Nu Jij

Post a comment