Gelukkig worden? Blijf in het moment

Wanneer zijn mensen op hun gelukkigst? Om antwoorden te vinden bouwde psycholoog Matt Killingsworth de app ‘Track Your Happiness’. Deze app helpt mensen hun gevoelsleven in kaart te brengen. Het verbaasde hem dat mensen het gelukkigst zijn als ze zich in het moment verliezen. Hoe meer de hersenen in het verleden aan het graven zijn of de toekomst proberen te beheersen, hoe ongelukkiger ze worden.

Waar denken mensen dan aan tijdens dat graven en glazen-bol-turen? Aan gelukkig zijn natuurlijk. De reden dat mensen hardnekkig nadenken over een groot huis, nieuwe auto, strak lichaam, grote liefde of goede baan is omdat ze denken dat datgene uiteindelijk het grote geluk zal bezorgen. De reden dat ze blijven mijmeren over gemiste kansen, vervelende conversaties en gemaakte fouten? Ze hopen dat erover nadenken een oplossing biedt, en dus geluk. Volgens Matt en andere onderzoekers doen mensen dit zo’n 30-50% van de tijd.

De paradox van geluk is dat ondanks dat de kwaliteit van onze levens dramatisch is verbeterd (we zijn objectief en gemiddeld gezien rijker en gezonder dan Napoleon Bonaparte) we geen cent gelukkiger zijn geworden.

De grote vraag blijft: wat maakt ons dan echt gelukkig? Het antwoord kan deels gefilterd worden uit nieuwe onderzoeken. Die laten zien dat geluk veel te maken heeft met aandacht voor het hier en nu. Als we in gedachten verzinken gaat de aandacht al snel naar onplezierige zaken, zorgen, angsten, spijt, schuldgevoelens, naar wat er mis is of mist. Tenzij je acuut wordt bedreigd vind je het geluk vooral in het leven zoals het zich hier en nu aan je aandient. In de simpele dingen.

‘Ja, maar ‘ denkt de doorgewinterde piekeraar: ‘Moet ik niet eerst gelukkig zijn, mijn problemen oplossen en doelen bereiken, om minder te piekeren en meer in het nu te kunnen zijn? Het moet toch vanzelf gaan?’ Nee, beste piekeraar, je kunt het maar beter omdraaien. Luister naar Matt. Stop met piekeren, en word gewoon gelukkig! (Daarnaast: een gelukkige stemming trekt juist meer succes en liefde aan.)

eKudos Nu Jij

Post a comment