Vijf geheimen om meer gedaan te krijgen op een dag

De één schrijft een heel boek in een maand, de ander doet jaren over een klein scriptietje en draait daardoor psychisch in de soep. Wat kan de ander leren van de één? Kortom: hoe krijg je dingen gedaan? Hieronder vijf goede tips waarvan we weten dat ze werken!

Maak er een gewoonte van. Het grote geheim om meer gedaan te krijgen is om nuttige bezigheden tot een automatisme te maken. De meeste mensen zijn vaak lang bezig met nadenken over de verschillende mogelijkheden en het nemen van beslissingen. Noem het piekeren. Dat is uitputtend. We hebben sowieso een beperkte dagelijkse hoeveelheid wilskracht en zelfbeheersing tot onze beschikking. Verspil die dus niet. Goede routines en rituelen stellen je in staat je energie te bewaren voor de taak zelf, in plaats van voor de beslissing.

Het ouderwetse afstreeplijstje. Eén zo’n goede routine is het bijhouden van een to-do-list. Zo’n lijstje waarop je activiteiten kunt afstrepen. Heerlijk, afstrepen. Er is één grote maar: je moet het wel realistisch houden en aan de bescheiden kant. Je kunt maar beter een paar dingen goed doen dan een hele lijst half. Van dat laatste word je dommer, luier en kribbiger.

Goed slapen is heel belangrijk. Voor bijna alles. Ben je een slechte slaper? Probeer dat niet als een te groot probleem te zien (want daar ga je slecht door slapen), maar neem gewoonten rondom het slapen wel serieus. Pas op met gewoonten die slaap bemoeilijken. Onthoud je net voor het slapen gaan van: veel en heftig eten en drinken, vooral caffeïne en alcohol; nare documentaires of films; vervelende gesprekken en het doen van je belastingen.

Maak korte metten met uitstelgedrag. Uitstelgedrag is meestal een symptoom van eerder genoemde verlammingsproces interne beslissingsproces. Terwijl jij piekert nadenkt over hoe, wanneer, hoezo, waarom je iets moet doen had je al klaar kunnen zijn. Hier zijn twee goede trucs voor:

– Begin gewoon toch aan een taak, en doe een minuut lang alsof je het de meeste interessante bezigheid van het universum vindt: grote kans dat dat niet lukt, maar wel dat je de taak afkrijgt.

– Een tweede truc is om aan taken een straf te hangen wanneer je niet afkrijgt. Geef vijftig euro aan je gierige buurman. Als je je werk voor een bepaalde tijd niet afkrijgt ben je geld kwijt. Wedden dat je het afmaakt?

Lach en wees gelukkig. Stemming en een goed humeur zijn een recept voor alles: mensen vinden je aantrekkelijker, het verhoogt de productie en trekt succes aan. Optimistische verkopers verkopen 56% meer dan hun pessimistische collega’s, goedgeluimde artsen stellen betere diagnoses, blije studenten maken tentamens beter. Hoe kom je aan een goede stemming als je van nature een cynische zuurpruim bent. Niet te moeilijk denken, gewoon een potlood tussen je tanden doen en genieten van de kleine dingen.

Via Eric Barker

eKudos Nu Jij

Post a comment