Waar hebben mensen carrièrewijs de meeste spijt van?

De top 5 via Janneke:

1. Ik had die baan niet alleen vanwege het geld moeten nemen.
Verreweg het meest gehoord. Een lekker salaris kan veel ongemak compenseren, maar geld op zichzelf is niet genoeg. Sterker nog: alles wat mensen boven modaal verdienen maakt hen niet gelukkiger, zo blijkt uit onderzoek. Als mensen geen financiële zorgen hebben, heeft meer geld op de bankrekening nauwelijks meerwaarde voor hun welzijn. Zaken als niet hoeven forensen en een rijbewijs hebben, zijn wel positief van invloed op hoe tevreden of hoe gelukkig iemand zich voelt.

2. Ik wou dat ik eerder was weggegaan.
Bijna unaniem zeggen mensen die hun baan opgezegd hebben, dat ze dat eerder hadden moeten doen. Net als bij een liefdesrelatie blijven mensen soms uit gewoonte of gemak te lang bij elkaar hangen.

3. Ik wou dat ik het lef had om voor mezelf te beginnen.
Hoe stabieler de financiële situatie van een werknemer is, hoe meer deze vaak de behoefte krijgt aan meer vrijheid en flexibiliteit. Als je de gok neemt om eigen baas te worden levert dat niet altijd meer geld op, waarschijnlijk wel meer vrijheid (en minder spijt).

4. Ik wou dat ik meer uit mijn opleiding had gehaald.
Veel gehoord: “Ik had destijds niet goed genoeg voor ogen wat voor carrière ik wilde.” Eenmaal met een gezin en hypotheek is het vaak lastig om opnieuw een studie te beginnen en je carrière te resetten.

5. Ik wou dat ik bepaalde carrièrekansen niet had laten schieten.
Deze laatste is een beetje een algemene. Uit onderzoek naar spijt blijkt dat mensen sowieso eindeloos kunnen mijmeren over gemiste kansen. Waarom? Omdat die lijst met NIET-gedane dingen per definitie oneindig veel langer is dan de dingen die je WEL gedaan hebt.

Van spijt hebben kun je last krijgen. Dit gebeurt als je obsessief bezig bent met gemiste kansen en gemaakte fouten. De beste manier om ermee om te gaan is de spijt van top tot teen te voelen en daarna met jezelf af te spreken dat je er een volgende keer anders mee omgaat. Als je wilt weten of jij je met de ‘juiste’ prioriteiten bezighoud dan is het leerzaam om te luisteren naar wat mensen er aan het einde van hun leven over zeggen: Vijf dingen waar mensen op hun sterfbed de meeste spijt van hebben

Met dank aan: Harvard business review, Daniel Gulati.

eKudos Nu Jij

Post a comment