Stemming is besmettelijk, letterlijk

Aangenomen werd dat de bloed-hersenbarrière strak genoeg is om de hersenen volledig te isoleren tegen infecties. Dat is belangrijk omdat beschadigde hersencellen zich niet of nauwelijks herstellen. Recent onderzoek laat echter zien dat bepaalde lichaamsvreemde stoffen wel door de BHB komen (antistoffen, signaalmolekulen en imuuncellen), en gevolgen kunnen hebben voor ons geestelijk functioneren.

John Bienenstock van de McMaster University in Canada ziet als een grote verandering in het onderzoek naar psychopathologie. Naast de bekende redenen waarom iemand psychische klachten kan krijgen, is het nu ook het eigen immuunsysteem dat jou een klap van de molen kan geven. Infecties kunnen invloed hebben op je stemming, geheugen en leercapaciteit. Ook obsessief-compulsieve neigingen, gevoeligheid voor angst en impulsiviteit kunnen door een infectie ontwaakt worden. Het goede nieuws? Door meer inzicht te krijgen in de link tussen het immuunsysteem en psychische klachten kunnen we hopelijk meer grip krijgen op ons geestelijk welzijn.

eKudos Nu Jij

Post a comment