Mediteren verlaagt angst en stress, verhoogt concentratie en geheugencapaciteit

De laatste tijd wordt er veel onderzoek gedaan naar de effecten van meditatie en mindfulness. Hoewel slechts weinig mensen er iets in zien om langer dan een paar minuten stil te zitten, laat onderzoek zien dat het overwinnen van deze weerstand tegen ‘stilstand’ allerlei psychologische en lichamelijke voordelen heeft. Het zijn onze razende, neurotische, dwangmatige gedachten die ons opjagen en ongewenste gevoelens opdringen. Stress, angst, piekeren zijn de logische gevolgen daarvan. Hoe meer je je gedachten serieus neemt, hoe meer weerstand je waarschijnlijk hebt tegen het loslaten van deze innerlijke mallemolen. Dat maakt de drempelvrees om te gaan mediteren groter. Het is goed om je daarover heen te zetten. Het kost enige oefening, maar al naar een paar weken dagelijkse oefening zouden neurowetenschappers veranderingen in jouw hersenen kunnen waarnemen. Uit recent onderzoek blijkt dat de grijze hersenmassa in de hippocampus (belangrijk voor leren en herinneren) toeneemt terwijl de dichtheid in ons angstcentrum, de amygdala, afneemt. En daarmee naar alle waarschijnlijkheid ook angst en stress.

eKudos Nu Jij

2 comments

Post a comment