Hoe is het als je geen angst voelt?

Een goed alarmsysteem gaat af als er een indringer in de buurt is. Een hypergevoelig alarmsysteem gaat ook af als er geen gevaar dreigt, bijvoorbeeld wanneer de krantenjongen een pakketje door de brievenbus wurmt. Dat is lastig, maar nog steeds beter dan helemaal geen alarmsysteem. Angst werkt in het lichaam zoals een alarmsysteem in een huis. Het is voor een belangrijk deel gelokaliseerd in het hersengedeelte wat we de amygdala noemen. Die hebben we dan ook nodig. Zonder angst wordt overleven lastig.

Een 44-jarige Amerikaanse vrouw, bij wie de amygdala weggeteerd is door een hersenziekte, is er het levende voorbeeld van. Zij wordt nieuwsgierig wanneer wij de neiging krijgen hard weg te hollen. Bijvoorbeeld als een man met mes of een sissende slang haar bedreigt. Wonder boven wonder overleeft ze al jaren zonder alarmsysteem en een aantal wetenschappers maken daar dankbaar gebruik van. Lees hier meer over het verhaal van Elizabeth Phelps.

Meer lezen over angst en wat je kunt doen als je wel een overgevoelig alarmsysteem hebt? Kijk hier.

eKudos Nu Jij

Post a comment