Psychologisch woordenboek: de underdog

De onderste hond boven: het is een dankbaar thema in boeken en films: de underdog die, tegen alle verwachting en redelijkheid in, als overwinnaar uit de bus komt. Denk aan Rocky Balboa. We hebben sympathie voor individuen of groepen die ondanks obstakels en handicaps, ondanks de extra steun, geld en middelen die de top dogs genieten toch als sterksten boven komen drijven. De succesvolle underdog laat zien dat kleine wonderen de wereld niet uit zijn. Dat geeft hoop. In de praktijk van alledag blijft de onderste hond helaas vaak onder liggen. Minderbedeelden en minderheidsgroepen hebben behalve met objectieve achterstand ook te kampen met vooroordelen en zichzelf vervullende verwachtingspatronen – de underdog gedraagt zich zoals van hem verwacht wordt. Om die te overwinnen moet de underdog onberispelijk zijn en hard werken. Als het lukt staat de underdog echter veel lof te wachten… We houden wel van een klein wonder.

Meer psychologie? Kijk hier.
http://www.psychologisch.nu/category/rubrieken/psychologisch-woordenboek

eKudos Nu Jij

2 comments

  1. Naomi S

    Het is een aardig artikel, wat de nodige reacties oproept. Als we naar onze maatschappelijke ontwikkeling kijken, zien we vooral in achterstandswijken kenmerken van The Underdog. Groepen die zich verzamelen, een eigen leven proberen op te bouwen. Vaak in uitzonderingsposities vervallen, zich terugtrekkend van de maatschappelijke communicatie en cohesie.
    Wat politiek wel zichtbaar wordt, is vooral de verontwaardiging van Links Nederland. Vanwaar voelen vooral juist deze mensen zich aangesproken. Is het de betere welstand waarin zij verkeren. Het is zo gemakkelijk oordelen “over honger” met vooral een buik vol. Is Links vergeten, dat zij vooral de betere opleidingen hebben genoten, kinderen zijn van ouders die NOOIT het vuile werk gedaan hebben. Maar er vooral de mond vol van hadden, dit altijd bij de lager milieu klasse hebben neergelegd of mag ik zeggen geplempt.

    Is het nu juist deze groep die met een vergroot EGO gevuld met angst, zich boven in de hiƫrarchie wil handhaven door The Underdog als metafoor te gebruiken.

    Links heeft nog heel veel te leren, misschien is een dagje Apenheul een eye-opener.

Post a comment