Psychologisch woordenboek: black-out

Voor het psychologische tijdschrift MIND magazine beheer ik het ‘Psychologisch woordenboek’; een beeldrubriek waarin ik per nummer in een paar woorden een psychologisch fenomeen belicht. Deze keer: wat gebeurt er als het ‘licht’ uit gaat?

Zonder aankondiging: een korte hevige duizeling, het licht gaat uit en… weg ben je. Een echte black-out is schrikken. Achteraf dan, want op het moment zelf is er even helemaal niets. Het is een gat in je bewustzijn, en je geheugen. Informatie uit het korte termijngeheugen wordt tijdelijk niet doorgegeven aan het lange termijngeheugen. Deze tijdelijke ‘stoornis’ is beter bekend als flauwvallen. De oorzaak is te weinig bloed en zuurstof in je hersenen, door te weinig eten of drinken (of teveel alcohol), iets te snel opstaan in een warme kamer, lichamelijke uitputting of zware emotionele stress. De black-out is het automatische antwoord van je brein om de gebrekkige bloedcirculatie in de hersenen per direct een boost te geven – vandaar ook dat veel ‘flauwvallers’ hevig trillen en transpireren. Dat je daarbij kans loopt op een zere bips – of erger – moet je maar voor lief nemen.

eKudos Nu Jij

4 comments

 1. Smeets

  Beste,
  Kan je een black-out hebben zonder dat je volledig buiten bewustzijn bent? Ik was op mijn werk, en het was een zware stress-dag. Ik herinner mij nog dat ik wat duizelig werd (waarschijnlijk naar aanleiding van lichte hyperventilatie waar ik last van had) en dat ik even ben gaan neerzitten. Veel meer herinner ik mij niet van die avond, maar blijkbaar ben ik later in de auto gaan zitten, waar ik dan in slaap gevallen ben. Een collega heeft mij proberen wakker te maken voordat zij vertrok. Zij zei dat ik wel reageerde met een handgebaar en dat ik zei dat ze mij maar moest laten… Deze morgen werd ik gewoon thuis wakker, redelijk gedesoriënteerd (moest even denken voordat ik besefte waar ik was en voordat ik besefte dat ik eigenlijk al op mijn werk moest zijn). Ik herinner me zelf niets meer vanaf dat ik ben gaan neerzitten, en ik weet niet hoe ik ben thuisgeraakt… Ik vind dat een eng idee, en vraag me af of dat veroorzaakt kan zijn door de stress, of door een eventueel zuurstofgebrek na hyperventilatie. Ik heb dit slechts één keer eerder meegemaakt, maar toen was er een medische reden voor, nl een ongeval met paard. Ook toen was ik nog voldoende bij bewustzijn om zelf handelingen te doen, maar herinnerde ik mij er later niets van.

 2. Frans

  Ik heb begin dit jaar mijn vrouw verloren en dat grijpt me nog steeds heel erg aan. Ik ben 70 jaar. Ik heb een lange tijd van veel stress gekend. Vanmiddag had ik een vreemde ervaring. Ik heb last van hogebloeddruk en sloot vanmiddag een 24-uurs bloeddrukmeting af. Ik voel druk op mijn hoofd en ik ben/was licht duizelig en heb vermoeide armen en benen:
  Ik dacht: “Even liggen op de bank”, Ik voelde me vermoeid. Ik lag heerlijk, maar toch voelde ik me koud. Ik ben op kennelijk een bepaald moment – ik weet dit écht niet meer – naar boven gegaan en in bed gaan liggen. Ik werd drie uur later wakker en ik dacht zelfs dat het al de andere morgen was. Wat ik vreemd vond is dat de plaid, waaronder ik op de bank lag op het bed lag uitgespreid en verder merkte ik, dat ik gekleed in bed lag. Ik kan me totaal niet herinneren hoe ik boven ben gekomen; ik werd daar gewoon wakker op een bepaald moment. Wie heeft ook dit soort ervaring en wat heb je er toen ‘aan gedaan?’ Ongelooflijk en ik maak me er ongerust over.

 3. Dick den Breejen

  Hallo,

  Ik ben 52 jaar en heb mijn hele leven al hoge bloeddruk. Tegen de medicijnen daarvoor heb ik altijd slecht tegen gekund. Sinds 2 jaar slik ik weer medicijnen daartegen en vanaf die tijd krijg ik zo nu en dan (1 tot 2 maal in de drie maanden) een black-out. De laatste keer ben ik gevallen net voor ik ‘s morgens ging douchen. Dat duurt slechts een paar tellen. Het komt voor tijdens elke situatie. Heb er zelfs mijn motorfiets voor moeten verkopen. Is het mogelijk dat het door de medicijnen komt? Extreme vermoeidheid hoort daar ook bij.

 4. d

  ik heb een paar jaar geleden een knietje op me hoofd gehad waardoor ik daaree bult op me hoofd had,ik heb in die tijd ook geblowd,mijn vraag is ik beneen paar seconde helemaal in me eigen wereldje dan weet ik niet wat ik zegof doe,heeft dat met die klap te maken,kan er wat aangedaan worden,want naeen paar seconden dan ben ik er weer een paar minuten bij en dan ben ik weereen paar seconden helemaal weg hoe komt dat?vroeger nooit last van gehad alskind zijnde.ik schaam me om het aan me eigen huisarts te vragen,daarom viadeze weg.

Post a comment