Esquire’s relatiedokter geeft raad over roodharige tomboys

Voor de website van het mannenblad Esquire beantwoord ik wekelijks een typische mannenvraag over vrouwen. Deze jongeman valt op hele specifieke types…

Vraag: Ik ben een leuke aantrekkelijke vent, maar heb vrijwel nooit een relatie. Niet omdat ik niet gewild ben, maar seksueel gezien val ik alleen op heel specifieke types; stoere vrouwen, met heel kort rood haar en vrouwelijke vormen. De kans dat ik zo’n vrouw waar het verder ook mee klikt is niet groot. Kan ik hierin niet wat volwassener worden?

Antwoord: Lastige vraag, je vraagt me eigenlijk: waarom val ik waar ik op val en kan ik het veranderen? Een echt betrouwbare verklaring heb ik niet, maar aangenomen wordt dat iemand valt op bepaalde types door oude associaties en gewoontes, ontstaan uit de eerste seksuele ervaringen. Het is geen bewuste weloverwogen keuze. In onze vroegste pubertijd, of zelfs eerder, zijn we erg gevoelig en kwetsbaar voor nieuwe ervaringen. De ervaringen met liefde en seks die we in die tijd opslaan kunnen voor een groot gedeelte onze verlangens en wensen in de toekomst bepalen. Bijvoorbeeld: als jij een hele krachtige seksuele ervaring in je ‘gevoelige’ periode met een groenharige bebrilde vrouw met een kunstzinnige achtergrond hebt beleefd dan KAN het zijn – het is absoluut geen wet -dat je daar op een bepaalde manier onbewust naar blijft verlangen. Dat is geen mysterie; zo werkt ons geheugen. Bepaalde triggers – geuren, situaties, liedjes enzovoort – kunnen ons in een keer weer naar terug naar bepaalde situaties van vroeger brengen. En omdat liefde door mensen als een van de krachtigste gevoelens wordt beleefd, is het aannemelijk dat je daar naar blijft verlangen en dat ‘associaties’ van je eerste ervaringen je na jaren nog steeds die heftige gevoelens kunnen terugbezorgen.
De meeste mensen bouwen na hun eerste ervaringen hun seksuele repertoire (in beperkte mate) uit, maar sommige mensen blijven vooral terugverlangen naar dat ene. Is daar iets aan je te doen? Jawel, ik kan je aanraden om te accepteren dat je op bepaalde vrouwen valt – er is niks mis mee – maar wel open blijft staan voor nieuwe ervaringen met andere vrouwen. Door nieuwe seksuele associaties te maken kun je misschien wat flexibeler worden immers. En ach, die therapie is ook geen straf.

eKudos Nu Jij

One comment

  1. Hans

    Die gozer heeft hetzelfde als ik, ik val op stoere roodharige meiden zoals Stevie Hall uit de serie McLeod’s Daughters. Ze woont alleen zo’n kolere-eind weg, en een waterfiets heb ik niet. 😉
    Maar na deze kennis zoek ik maar eens naar een ander kleurtje..

    Thanx!!

Post a comment