Wie is romantischer: de man of de vrouw?

Een aantal ambitieuze onderzoekers heeft binnen heel Europa meer dan twee miljard telefoontjes en sms’jes bestudeerd. Niet om een clubje terroristen op het spoor te komen, maar om het romantische gedrag van mannen en vrouwen te analyseren. De conclusies: vrouwen bellen gemiddeld tussen hun twintigste en vijfendertigste het meest met hun partner. Sommige mannen zullen het misschien als terreur hebben ervaren, maar de bedoeling was toch echt om de romantiek erin te houden. Na hun vijfendertigste bellen en sms’en vrouwen vooral met hun dochters. Mannen bellen het vaakst met hun lief vanaf begin dertig, en dat doen ze zo’n zeven jaar, waarna ze weer vooral hun vrienden contacten.

Volgens hoofdonderzoeker Robin Dunbar laat zijn onderzoek zien dat paarvorming (een ander woord voor romantiek) belangrijker is voor vrouwen dan mannen. Dat is niet verbazingwekkend gezien de evolutietheorie, maar zoals Dunbar zegt: “Dit is het eerste sterke wetenschappelijke bewijs dat romantische relaties inderdaad worden gedreven door vrouwen.’ Verder meent hij “dat wij van een mannenheerschappij naar een vrouwenheerschappij gaan. Relaties van mannen zijn vaak erg willekeurig. Ze functioneren vaak op de hoogste politieke niveaus, maar aan het eind van de dag wordt de structuur van de maatschappij bepaald door vrouwen, precies zoals we bij andere primaten.”

Misschien zijn vrouwen de motor achter de romantiek, uit andere onderzoeken blijkt dat mannen eerder ‘ik hou van jou’ zeggen, hun eerste zoen beter herinneren en vaker een relatie eindigen omdat de ‘magie’ er niet was. De reden voor de verschillen kan verklaard worden doordat mannen iets vaker verliefd worden en vaker meegesleept worden door deze gevoelens. Vrouwen kunnen beter omgaan met complexe gevoelens en hebben een realistischer kijk op relaties, denken de deskundigen. Vrouwen zorgen ervoor dat de paarvorming in de praktijk werkt, mannen hebben er vooral romantische ideeën over.

eKudos Nu Jij

Post a comment