Bestaat de ware? Heeft iedereen een soulmate?

Over het bestaan van de ware (ook wel soulmate genoemd) kun je net zulke discussies hebben als over God. Romantische zielen geloven er graag in, nuchtere geesten zouden het graag willen, maar vinden de bewijzen ervoor maar magertjes. ‘De ware tegenkomen’ is vooral een subjectief gevoel. Als je mensen vraagt hoe ze weten dat hun partner ‘de juiste’ is hoor je vaak een cirkelredenering als: ‘Tja, dat weet je gewoon,’ of: ‘Daar hoef ik niet over te twijfelen.’

De meeste mensen, zelfs als ze stapelverliefd zijn, voelen net niet de connectie, herkenning of intimiteit die past bij de ware. Dat is teleurstellend wanneer ze op een magische ontmoeting der zielen hadden gehoopt. Dat verlangen krijgen sommigen al met de paplepel ingegoten. Lastig om die romantische fantasie los te laten.

Soms voelen mensen al op hun klompen aan dat de relatie waar ze in zitten van tijdelijke aard is. Gek genoeg kan dat gevoel van tijdelijkheid de intensiteit juist verhogen. Je doet bijvoorbeeld meer je best om het wel te laten slagen of geniet er juist ten volle van omdat je weet dat het zo weer voorbij is. Onze hersenen houden niet per se van soulmates bij wie we ons helemaal thuis voelen. Voor de intenstiteit is het juist goed als er wat wrijving en wrevel is. Zelfs ongemakkelijkheid, onbegrip, schaamte of boosheid kunnen verlangen en lust intensiveren. Hierom zijn ook vakantieliefdes en verboden affaires extra heftig en memorabel. En de katers erna vaak onverwacht pijnlijk.

Het ideaalbeeld van de ware is een direct antwoord op de vergankelijkheid van onze relaties. Net zoals geloof in de eeuwigheid of het hiernamaals dat is wanneer we over onze dood nadenken. Dat geloof is misschien troostend, er zit ook een groot nadeel aan. Mensen die vasthouden aan het idee dat er één iemand op deze planeet rondloopt die hen vervolledigt (al dan niet op mystieke manier) komen vaak bedrogen uit. Een hardnekkig geloof erin kan prima relaties met kleine gebreken zelfs saboteren en kapotmaken. Relatietherapeuten komen deze stelletjes vaak tegen. Een gebrek aan communicatie kan onoverbrugbaar lijken wanneer de goedgelovige na elke ruzie begint te dagdromen over een ideale zielenpartner die in schril contrast staat met de echte partner. ‘Mijn soulmate zou toch aanvoelen wanneer ik eenzaam ben, dat ik meer van mokka-ijs houd en dat ik nu geen zin heb om te praten. Een soulmate zou mij begrijpen en steunen.’

Vooropgesteld, een goed inlevingsvermogen van een partner is een grote pre, maar vaak komen twee partners er ook wel uit als ze duidelijker leren communiceren. Daar is zelden telepathie of een zielenklik voor nodig.
Laten we dit heilige huisje van de ware maar voorgoed onderuit halen: de ware bestaat niet. Althans niet als objectief feit. Al is het maar omdat partners constant aan verandering onderhevig zijn. Jij verandert, de partner verandert. Alles verandert. Er zijn genoeg mensen die denken hun zielsmaatje tegen te zijn gekomen, terwijl hun gezegende wederhelft dat na een paar maanden toch heel anders ziet en het pact verbreekt.

In plaats van zitten wachten op de ware kun je maar beter aan de slag gaan met de lieve, leuke mensen die op je pad komen. Mensen van vlees en bloed in plaats van romantische fantasieën. En de kans bestaat dat jullie ooit weer uit elkaar gaan, maar misschien is dat zo erg niet. Elke relatie of ont- moeting leert je iets over jezelf en brengt je dichter bij degene die je daarna misschien ‘de ware’ zou kunnen noemen.

Als het zover is dat je met de ware denkt te zijn, heeft dat meer met een gevoel van ‘en nu is het gewoon voldoende’ te maken dan dat je werkelijk je ideale droomtype hebt gevonden. Dat klinkt voor romantici veel treuriger dan het is. Vaak eindigen mensen, in volle tevredenheid, met iemand die ze voorheen nooit als hun type zouden hebben herkend. Als je het goed met jezelf kunt vinden, worden vanzelf de voorwaarden geschapen voor een ontmoeting met iemand die je in je leven kunt en wilt houden. Iemand van vlees en bloed.

eKudos Nu Jij

Post a comment