Stress of psychisch leed? Klim in de pen

Van mijn collega-blogger Mirjam:

David Servan-Schreiber, professor in de klinische psychiatrie in Pittsburgh deed een onderzoek waaruit blijkt dat schrijven een indrukwekkende impact op fysieke symptomen kan hebben. Patiƫnten die aan gewrichtsreuma of astma leden, werd gevraagd het moeilijkste moment van hun leven te beschrijven of gewoon hun plannen voor die dag op papier te zetten. Vier maanden later voelden patiƫnten die drie dagen achter elkaar slechts twintig minuten per dag over hun problemen hadden geschreven zich beter, gebruikten ze minder medicijnen om hun symptomen te verlichten en gingen minder vaak naar de dokter.

Gebeurtenissen op papier zetten is een beproefde methode voor de behandeling van posttraumatisch stressstoornis, burn-out en depressieve klachten. Doorslaan in emoties, paniekstoornissen en opgejaagde gedachten nemen af wanneer je het van je afschrijft, zo blijkt. Het omzetten van de beelden in woorden kan namelijk de manier waarop de ervaring in de hersenen is vastgelegd veranderen.

Natuurlijk hoef je geen literaire hoogstandjes ten papiere te brengen om resultaat te boeken. Sterker nog, niemand anders dan jij hoeft het te lezen. Het enige dat echt belangrijk is: het moet persoonlijk blijven en eerlijk zijn. Liegen tegen jezelf heeft weinig zin, en helpt je geen steek verder. Een vaste dag of moment is wel aan te raden, gestructureerd werkt het schrijven namenlijk nog beter. Geef maar eens woorden aan je belabberde relatie, je faalangst, of je eindeloze arbeidsconflict. Je zult zien dat het op den duur bevrijdend werkt en inzicht geeft. Prettige bijkomstigheid is dat je heerlijk in je morsige pyjama en je ongewassen haar voor God en vaderland kan gaan zitten pennen, en dozen Kleenex kunt volsnotteren, geen hond die je ziet!

Bij liefdesverdriet werkt schrijven uitstekend.

eKudos Nu Jij

Post a comment