Valentijns-special: de beste manier om over liefdesverdriet heen te komen

Psychologie magazine komt vandaag heel toepasselijk met het tegengif voor liefdesverdriet. Psycholoog Saskia Decorte zegt meteen waar het op staat: ‘Liefdesverdriet trekt in het brein dezelfde sporen als griep, depressies en coca├»neverslaving. Je kunt er dus letterlijk ziek van worden. Genoeg redenen om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk over je ex heen bent.’

Het eerste goede nieuws is dat de tijd sneller zijn werk blijkt te doen dan mensen verwachten. Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat mensen met liefdesverdriet verwachtten dat ze minstens drie maanden in zak en as zouden zitten, maar tegen die tijd bleek de meerderheid alweer te genieten van het leven.

Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om het genezingsproces van je hart te versnellen, aldus wetenschappelijke onderzoek.

Kick cold turkey af
Alles wat je aan hem of haar herinnert, wakkert het verlangen alleen maar aan. En dat doet letterlijk pijn in het brein, blijkt uit Gronings onderzoek. Berg dus alle foto’s en andere spullen op uit het zicht. Vermijd plekken waar hij of zij vaak komt of waar jullie samen vaak naartoe gingen. En: niet bellen, mailen of langs gaan.

Zet de voordelen op papier
Amerikaanse onderzoekers vroegen proefpersonen met een gebroken hart om 3 dagen achter elkaar een kwartier tot een half uur te schrijven over de goede kanten van hun relatiebreuk. Vergeleken met groepen die over de neutrale of de negatieve gevolgen schreven, rapporteerde deze groep meer positieve gevoelens, zoals zelfvertrouwen en wijsheid. (Hier een gebruiksaanwijzing voor het schrijven.)

Ga uit
Blijf niet te lang hangen in je verdriet, waarschuwt Helen Fisher: daardoor keldert het niveau van de neurotransmitter dopamine in je brein. Juist door vrienden op te zoeken en nieuwe ervaringen op te doen, stijgt het dopamineniveau weer – waardoor je meer energie en plezier ervaart.

Heb seks of zoek een nieuwe liefde
Tijdens het vrijen maakt het lichaam de hormonen oxytocine en vasopressine aan, waardoor je je gelukkiger voelt. En Amerikaanse onderzoekers ontdekten: hoe sneller je een nieuwe liefde hebt, hoe eerder je over je ‘oude’ relatie heen bent. Een nieuwe vlam leidt volgens hen af van negatieve gevoelens over de verbroken relatie.

Zorg goed voor je lichaam
Duursporten, zoals hardlopen, hebben een bewezen positief effect op neerslachtigheid: de endorfines die je daarbij aanmaakt, verminderen sombere gevoelens. En kies voor gezond troosteten: koolhydraatrijk voedsel, zoals zoetigheid, stimuleert de aanmaak van de neurotransmitter serotonine. Dat stofje is belangrijk voor een gevoel van zelfvertrouwen en ontspanning. Hetzelfde effect, maar dan gezonder, bereikt voedsel dat veel tryptofaan bevat, zoals bananen, bruine rijst, kwark en noten.

Lees het oorspronkelijke artikel op Psychologie Magazine.

eKudos Nu Jij

One comment

Post a comment