Boeiuh! Vijf aanwijzingen dat je gesprekspartner zich verveelt

Deze handleiding kunnen sommige mensen prima gebruiken. Het leert mensen die sociaal onhandig zijn of te vol van zichzelf te controleren of hun publiek eigenlijk wel luistert. Waarom zou je überhaupt praten als het ‘niemand’ iets kan boeien?

1. Iemand is waarschijnlijk niet geïnteresseerd als ie zich herhaaldelijk verlaat op korte, oppervlakkige antwoorden en verder geen vragen stelt. Vooral wanneer iemand enigszins monotoon met dooddoeners antwoordt als: ‘oh, echt?, ‘leuk’, ‘gaaf hoor’, ‘wauw’, ‘inderdaad’.

2. Als mensen herhaaldelijk vragen stellen die niet relevant zijn voor het verhaal of om een heel oninteressant antwoord vragen dan ben je elkaar aan het vervelen. Oprechte vragen zorgen vaak voor meer flow en verdieping van je verhaal, oppervlakkige vragen houden die juist tegen. ‘Wanneer was je dan bij haar op bezoek?’ of ‘Ben je al vaker met de auto gegaan?’

3. Als mensen jou niet onderbreken of om verduidelijking vragen dan kan het zijn dat iemand jou gewoon laat uitpraten zonder van plan te zijn zich echt in het gesprek te mengen. Mensen die je verhaal willen volgens zullen af en toe om verduidelijking willen vragen om de rest van het verhaal goed te snappen.

4. Dit doe ik vaak als ik niet geïnteresseerd ben (en niet dringend naar de WC moet): ik verander van onderwerp. Zo stel ik te pas en te onpas de vraag ‘ hoe is het eigenlijk in de liefde?’ als iemand te lang doorgaat over loonsverhoging, subsidies, of iets anders wat ik niet van plan ben te onthouden.

5. Mensen die in elkaar geïnteresseerd zijn doen elkaar vaak in gedrag en manier van praten enigszins na. Dat noemen we spiegelen. Als iemand dat helemaal niet doet dan kan het zij dat iemand in zijn hoofd met heel andere dingen bezig is. Als iemand tussendoor in de richting van zijn horloge, de klok of deur kijkt dan weet je ook hoe laat het is.

Bedankt WI. Meer lezen? Lees het artikel op Psychology Today.

eKudos Nu Jij

Post a comment