Aankondiging van nuttige lijstjes-week

Ik heb begrepen van mijn redacteur dat mensen van korte, handige lijstjes houden. Een lijstje met een paar reminders om gelukkiger, succesvoller of beter te worden in het een of ander. Toevallig heb ik er een aantal voor je opgespaard. Zonder veel uitleg, zal ik er deze week een aantal voor je plaatsen. Allemaal jatwerk van mensen die er goed over hebben nagedacht. Ik heb het te druk om ze zelf te verzinnen. Het eerste lijstje hieronder is nog van mezelf:

Waaraan moet, volgens mij, een lijstje – om bijvoorbeeld gelukkiger, beter, succesvoller, slimmer te worden – aan voldoen om goed te zijn?

Een goed lijstje…

– heeft tips of adviezen gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek of statistiek. We hebben allemaal ideeën waarvan we denken ‘da’s gewoon gezond verstand’ terwijl ze in de praktijk soms geen hout snijden, of averechts werken. Dacht je bijvoorbeeld dat geforceerd ‘positief denken’ gelukkig maakt? Fout.

– laat weinig ruimte voor dubbelzinnige of tegenstrijdige interpretaties. Omdat een lijstje kort is, is het makkelijk om er open deuren en vaagheden in kwijt te kunnen die je in het licht van je eigen vooroordelen kunt interpreteren. In dat geval leer je er weinig tot niets van.

– geeft je niet alleen een fijn gevoel, het inspireert tot directe actie waardoor je dingen daadwerkelijk anders gaat aanpakken. Als het gaat om gelukkiger, beter, succesvoller, slimmer te worden dan heeft een leuk inzicht alleen maar weinig effect. Dingen systematisch anders te doen daarentegen kan blijvend je leven positief beïnvloeden. Wist je dat een potlood tussen je tanden houden terwijl je de administratie doet jou direct gelukkiger maakt? Zie lijstje onderaan dit artikel.

Voilá, einde lijstje 1.

eKudos Nu Jij

Post a comment