Eindelijk gelukkig in 2012? Lees de simpele adviezen van een geluksprofessor

Uit onderzoek blijkt dat zogenaamde geluksvogels anders omgaan met hun fantasieën dan de pechvogels. Als jij jezelf in de laatste categorie plaatst, of ergens tussenin, dan is het goed te horen wat geluksvogels nou anders doen. Professor Richard Wiseman heeft de wetenschappelijke literatuur naar zelfhulp doorgepluisd en schreef een handig boek voor de gelukszoeker.

‘We gaan ervan uit geluk iets wat je toevallig overkomt’, zegt Wiseman, ‘maar dat is een halve waarheid. Dat is de filosofie van een pechvogel.’We gaan er ook vanuit dat mazzelaars geboren worden als zondagskinderen, die iets intelligenter en knapper zijn en meer mogelijkheden hebben dan de gemiddelde mens.’ Mogelijk is het een geruststelling te horen dat dit niet klopt.

Het grootste verschil is dat geluksvogels anders naar kansen en mogelijkheden kijken dan pechvogels. Zij zien allereerst meer kansen, handelen daar vervolgens op en gaan anders om met tegenvallende resultaten. Hierom blijven ze meer gemotiveerd en werken ze harder aan hun doelen dan pechvogels. Omdat ze positiever in het leven staan trekken ze ook eerder andere mensen naar zich toe. Pechvogels vertrouwen – juist omdat ze denken dat geluk is iets wat je overkomt – meer op het lot en toeval, en zijn minder geneigd te werken om hun doelen te bereiken.

Tegenwoordig heb je tal van zelfhulpboeken die beweren dat je jouw perfecte leven moet visualiseren. Want visualiseren motiveert je, en maakt fantasie tot realiteit. ‘Een heel slecht idee’ aldus Wiseman. ‘Zelfs gevaarlijk.’ Bijna alle studies naar zelfhulp laten zien dat het fantaseren over jouw ideale leven, of jouw ideale zelf, geen goede manier is om geluk naar je toe te trekken.

Jezelf als een aantrekkelijke fitte persoon, lachend in een witte Ferrari met een verliefd kijkende fotomodel naast je, lijkt niet alleen sneu, het is teleurstellend wanneer het niet lukt. En die kans is aanzienlijk. Mensen die fantaseren over een ideale (eind)toestand haken vaak al af bij de eerste serieuze obstakels. Je bent eerder geneigd de handdoek in de ring te gooien. Je staart je letterlijk blind op een fantasiebeeld, en mist daardoor eerder mogelijkheden en motivatie in het echte leven. Het is gevaarlijk als je daardoor uiteindelijk de zin verliest om überhaupt nog iets te proberen.

Ook (geforceerd) positief denken helpt niet als je daarmee probeert negatieve gedachten en angsten te verwerpen. Hoe meer je negatieve gedachten probeert weg te drukken, hoe harder ze terugkomen.

Verder heb je in de meeste gevallen geen uitvoerige workshops, lange coaching-trajecten of therapie nodig om iets gelukkiger te worden en je doelen te behalen. Er zijn heel simpele, tijdbesparende tips die efficiënter zijn. Wiseman zocht het voor je uit.

Wat zegt de wetenschap over wat wel en niet werkt?

– Fantaseer over jezelf terwijl je die doelen probeert te behalen. Visualiseer het proces, niet het einddoel. Als je visualiseert welke stappen je zet op weg naar een nieuw leven heb je grotere kans dat het gebeurt.

– Lach meerdere keren op op een dag. Zelfs al is het nep. Het activeren van je lachspieren activeert een echte geluksrespons.

– Sta dagelijks drie keer kort stil bij wat er goed gaat in je leven en waarover je dankbaar bent.

– Deel je plannen met vrienden, familieleden en collega’s. Vrouwen meer dan mannen zijn geneigd elkaar te steunen in het bereiken van hun doelen.

– Bedenk creatieve oplossingen die voor jou werken. Wil je minder eten en drinken? Koop kleinere glazen, plaats een spiegel in je keuken en houd een voedingsdagboekje bij. Wil je creatiever worden? Plaats een plant op je bureau (blijkt echt te helpen).

– Koop ervaringen in plaats van goederen. Een concert, rare plek, bijzonder restaurant: alles wat je kunt doen met een ander en waarover je achteraf kunt vertellen maakt al snel gelukkiger.

– Een goede regel om je relaties gezond te houden: balanceer elk negatieve commentaar met ongeveer vijf positieve noten.

Dit is geen ingewikkelde psychologie, dus je doet er goed aan de ultrasimpele adviezen van Wiseman in je leven te eren.

Hier is Wiseman zelf aan het woord:

eKudos Nu Jij

Post a comment