Geheugenkampioen Joshua Foer over de toekomst van ons geheugen: iPhone 50.0?

“We beleven een epidemie van geheugenverlies. We worden overstroomd met informatie en zijn een soort zeef geworden die alleen opvangt wat ons aanspreekt.” Dat zegt wetenschapsjournalist Joshua Foer op de opiniepagina van de Volkskrant. Foer dook voor zijn boek ‘Het Geheugenpaleis‘ in de wereld van de geheugenatleten, en werd er zelf eentje. Zo heeft hij onder meer geleerd honderden nummers in enkele minuten in de juiste volgorde uit zijn hoofd te reproduceren. In 2006 werd hij geheugenkampioen van Amerika.

In de uitgeschreven lezing op de VK-site geeft hij je het laatste op geheugengebied en de toekomst: hij twijfelt er niet aan dat onze hersenen op den duur middels een implantaat direct kunnen worden verbonden met internet, iPhone 50.0 zeg maar. ‘Wie ergens aan denkt en daar niet zoveel van weet, krijgt dan automatisch informatie’, zegt hij. ‘Op den duur volgt het implantaat waarbij we maar ergens aan hoeven te denken en we krijgen het antwoord.

Waarom dan überhaupt nog je geheugen trainen?
“Hoe wij de wereld waarnemen en hoe wij handelen, wordt bepaald door hoe en wat we ons herinneren. We zijn niets dan een verzameling gewoonten, gevormd door onze herinneringen. En voor zover we ons leven beheersen, is dit dankzij een geleidelijke verandering van deze gewoonten, van het netwerk van ons geheugen. Internet heeft nog nooit een grap, uitvinding of kunstwerk voortgebracht. Ons vermogen humor in de wereld te ontdekken, verbanden tussen denkbeelden te leggen, nieuwe ideeën te creëren, in een cultuur te delen: al deze wezenlijk menselijke handelingen zijn nog altijd van een menselijke geest afhankelijk. En al zullen we misschien nooit het magische proces doorgronden waardoor een neuronenmassa van 3 pond wordt omgezet in een machine van creativiteit en inzichten, we weten wel dat deze processen niet zonder grondstof kunnen werken. Ze kunnen niet zonder geheugen.”

Lees hier het hele artikel.

eKudos Nu Jij

Post a comment