Republikeins leeghoofd: ‘Mensen moeten zelf kunnen kiezen wat waar is.’

Vooral in conservatieve Amerikaanse kringen, maar ook in ons eigen land, hebben veel mensen een verkeerd idee over wetenschap en de beoefenaars ervan. Bijna alle Republikeinse presidentskandidaten lijken een allergie voor zowel wetenschap als werkelijkheid te hebben. Doodeng om te zien. Ze ontkennen de evolutietheorie (omdat het hun geloof in hun Bijbelse Schepper ondermijnt) en doen global warming af als een soort agressief communistische campagne. Hieronder een bijna absurde clip uit de Daily Show waarin republikeins ‘strateeg’ Noelle Nikpoer laat zien hoe… eh… beperkt haar strategie eigenlijk wel niet is. Ze denkt dat de ‘werkelijkheid’ een populariteitswedstrijd waarin de meeste stemmen gelden. Alsof de waarheid een kwestie van neuzen tellen is. Meest bizarre moment is wanneer ze uitlegt waarom ze wetenschappers vooral wantrouwt: ‘Omdat zij alleen kritiek serieus nemen van andere wetenschappers.’ De ironische reporter doet alsof ie aan haar kant staat en zegt: ‘Dat is net zoiets als: waarom mogen alleen chirurgen operaties uitvoeren en aan andere chirurgen om advies vragen. Dat slaat toch nergens op?’ ‘Precies, dat slaat nergens op,’ aldus ons leeghoofd.

The Daily Show With Jon Stewart Mon – Thurs 11p / 10c
Weathering Fights – Science: What’s It Up To?
www.thedailyshow.com
Daily Show Full Episodes Political Humor & Satire Blog The Daily Show on Facebook
eKudos Nu Jij

Post a comment