Stephen Wiltshire: de menselijke Google Earth

Psychologisch woordenboek: het Savantsyndroom
Soms lijkt een mentale achterstand op een bepaald gebied een groot talent op een ander gebied te geven. Autisme en bepaalde vormen van mentale retardatie gaan soms samen met een bijzonder geheugen voor specifieke details of abstracte getallen. Wanneer dit talent bovennatuurlijk lijkt – zoals het leren van de IJslandse taal binnen een week of het lezen van een boek in een uur en 98 % letterlijk kunnen onthouden – dan spreken we van het Savantsyndroom.

Er wordt geschat dat ongeveer 30 – 50 % van de autisten savant-achtige skills heeft. Wat maakt dat vooral autisme en het Savantsyndroom zo vaak samengaan? De criteria voor autisme geven meer inzicht: gebrekkige communicatieve vaardigheden en weinig inlevingsvermogen, een hyperfocus voor detail en obsessief, repetitief gedrag. Volgens onderzoekers maken die drie eigenschappen dat een autistisch brein zich vastbijt in een bepaald interessegebied en daar in leert uitblinken. De hersenen van idiots savants (geleerde dwazen) blijken in staat tot ogenschijnlijk onmenselijke berekeningen die voor de gemiddelde mens alleen met een hulpmiddel mogelijk zijn, met een camera, rekenmachine of computer bijvoorbeeld. Zo wordt Stephen Wiltshire weleens ‘de menselijke camera’ genoemd. Slechts na een helikoptervluchtje van 45 minuten tekent hij met bijna feitelijke accuratesse Rome na. Ik zou niet eens mijn Ikea-wasmand kunnen namaken.

Hier zie je Stephen aan het werk:

eKudos Nu Jij

Post a comment