Psychologisch woordenboek: het vreemde hand-syndroom

Stel je voor dat je aangevallen wordt door je eigen rechterhand. Of dat wanneer jij naar rechts wilt, je benen ‘beslissen’ dat ze liever naar links gaan. Lijkt hoogst onwaarschijnlijk. Helaas is de werkelijkheid soms vreemder dan fictie. Het vreemde hand-syndroom (ook anarchistische hand- of Dr. Strangelove-syndroom genoemd) is een zeldzaam fenomeen dat kan optreden als de twee hersenhelften niet goed samenwerken als gevolg van een chirurgische ingreep of hersenletsel.

Om haar zware epileptische aanvallen te verlichten onderging Karen Byrne een operatie waarbij haar hersenhelften van elkaar werden gescheiden. De epilepsie verdween, haar linkerhand leek het daar niet mee eens te zijn. Karens verhaal, plus een filmpje van het gevecht met haar hand vind je hier.

eKudos Nu Jij

Post a comment