De diepere betekenis van dodelijke kogels en dode vogeltjes

Als er ergens iets schokkends gebeurt – mensen worden neergeschoten in een winkelcentrum of vogeltjes gedragen zich als Japanse kamikaze-piloten – dan wordt er door zowel media als normale mensen lustig op los geanalyseerd om diepere oorzaken te vinden.

In het geval van de 22-jarige winkelcentrum-schutter wordt zijn waanzinnige rechts-conservatieve praat geanalyseerd en vooral de invloed daarop van rechtse media en republikeinen als Sarah Palin. Het belangrijkste slachtoffer was een bekende democrate. Niet verbazingwekkend hebben linkse rakkers er baat bij de rechtse jongens te beschuldigen. Dat doen ze dan ook. Zelfs in Nederland. Trefwoorden in combinatie met het woord ‘rechts’: connectie, politieke verharding, pro-wapenbezit. De meeste rechtsen weren de verwijten af als de eenzame actie van een gestoorde, waarvoor niemand verantwoordelijk is behalve mister Looney Tunes zelf. Sommige rechtsen weten het zelfs te keren tot een links complot – de jongen had ooit Karl Marx gelezen. Er zijn meer verklaringen. Religieuze mensen zien het als het gevolg van het leegstromen van hun kerken. Mediahaters, new agers, zelfstandig complotdenkers en andere-mensen-met-gedachten hebben hun eigen verhaal.

De diepere les die ik er zelf in lees is vrij simpel: Rob Wijnberg heeft weer eens gelijk. Er gebeurt iets, de rest is een invuloefening van ons brein dat houvast zoekt in een chaotisch universum.

P.s. Wat betreft die arme vogeltjes. Trauma door vuurwerk? Onweer? Het heeft waarschijnlijk iets te maken met homoseksualiteit.

eKudos Nu Jij

Post a comment