Persoonlijke intuïtie versus wetenschappelijk onderzoek

Als je niet op de hoogte bent van wat wetenschappelijk onderzoek precies inhoudt, dan is het makkelijk de populaire mening te hebben dat wetenschappers arrogante, rationele mensapen zijn die blind zijn voor meer subtiele levenswijsheden. ‘Okay, wetenschappers begrijpen hoe ze succesvol een mobiele telefoon kunnen maken, maar telepathische communicatie ontgaat ze omdat ze daar te kortzichtig voor zijn.’

De misvatting in sommige kringen is dat wetenschappers bevooroordeeld en closed minded zijn. Behalve dat dit nogal generaliserend is, klopt er geen bal van. Wetenschap is mensenwerk, en mensen zijn van nature bevooroordeeld, maar wetenschap zelf staat synoniem voor het ‘onderzoeken of onze vooroordelen, intuïties en vermoedens wel echt kloppen’. Als er al een tegengif bestaat tegen wishful thinking dan is dat het bedrijven van goed en eerlijk onderzoek. Zeker gezien het overweldigende bewijs dat mensen uiterst gevoelig zijn voor wanen, illusies, denkfouten en placebo-effecten hebben we meer nodig dan een sterk verhaal.

En denk niet dat wetenschappers daar zelf ongevoelig voor zijn. Dat zij strikte regels gebruiken om hun gekoesterde dromen en fantasieën te testen betekent geenszins dat ze niet open staan voor nieuwe, revolutionaire ideeën. De meeste wetenschappers zijn juist gezegend met een rijke verbeelding. Ze zijn daarnaast alleen ook getraind om hun eigen ideeën, conclusies en verlangens opzij te zetten totdat de werkelijkheid heeft terug gesproken. En je hoeft ze niet op hun woord te nemen. Je kunt hun methode zelf uittesten om te kijken of het klopt. En natuurlijk, er worden fouten gemaakt en verkeerde interpretaties gegeven, maar die worden gaandeweg gecorrigeerd. Meestal door collegawetenschappers.

En er is nog zoveel dat we niet weten en begrijpen. Maar omdat we het nu nog niet snappen, betekent niet per sé dat onze intuïties daarover wel kloppen. Misschien wel, misschien niet. Geduld en nieuwsgierigheid zijn een schone zaak.

Hieronder een leerzaam filmpje. Intuïtie versus wetenschap:

eKudos Nu Jij

Post a comment