Psychologisch woordenboek: de controlfreak

Veel vrienden zal de echte controlfreak naar waarschijnlijkheid niet hebben. Dat is van ondergeschikt belang. “Vertrouwen is leuk, controle is noodzaak,” vindt hij. De psychologie ziet de controlfreak als iemand die anderen dicteert hoe dingen moeten gebeuren. “Kopjes horen hier, altijd beginnen met de post, mobieltje uit rond etenstijd.” Soms behoeft deze mini-dictator controle over een bepaald gebied, zoals de werkvloer, vaak beslaat het het hele leven. Het is geen kwaadwil. Hij is meer begaan met bepaalde gewoonten en routines dan zijn omgeving en laat geen moment onbenut om zijn principes aan hen op te dringen. Want, of je het ermee eens bent of niet: ‘die zijn gewoonweg beter.’ De tot inkeer gekomen controlfreak weet wel beter: echte controle zit hem in het kunnen loslaten. Anderen doen het op hun manier ook best aardig. Controle is goed, vertrouwen werkt beter. Net als een blije collega.

Meer psychologie? Kijk hier.

eKudos Nu Jij

6 comments

 1. Marco

  Ik heb nu zo’n 6 maanden relatie met vriendin.
  Zal een beetje omschrijven hoe ze is en hoe het tussen ons gaat.
  Ze is goed verzorgd en ziet er mooi uit. Bij mij thuis doet ze graag huishoudelijke dingen en is ze zorgzaam. Ze is ontwapenend en lief…..maar lees eerst verder….
  Ze woont op 5 min. lopen van mij vandaan, samen met haar ex die nog moet vertrekken. Hij was al ex voordat wij elkaar ontmoetten (ben er zeker van dat ze niets meer hebben). Hij weet niet van mijn bestaan, daar zij dat niet zo netjes vind om dat te vertellen aan hem.
  Ik kan niet bij haar thuis komen, ben wel paar keer kort daar geweest.
  Zij is punktueel in huishouden, extreem druk met werk, en werkt prive met vast schema van tijdsindeling.
  Zij komt af en toe bij mij langs, blijft enkele keer in weekend bij mij slapen. Sex is prima, niet veel, niet spontaan, wel erg lang. Niet s óchtends als ik het fijn vind.
  Ze vind het fijn om op de bank met me te zitten, maar knuffelen moet altijd van mij uitkomen. Ze houd niet zo van buiten zijn (dit in tegenstelling wat ze in begin van relatie zegde, net zoals knuffelen), als ik er erg veel behoefte heb dit te doen, snapt ze dit dus totaal niet en gaat er aan voorbij. Hand in hand lopen voelt ze ook niet echt fijn bij. Ze zegt dat ze dit nooit in haar omgeving gezien heeft (ouders, vrienden) Zij weet wel dat ik hier heel erg van kan genieten maar snapt niet het gevoel dat ik dit heel af en toe fijn vind en gaat er totaal aan voorbij). Ze is vrij negatief,over ouders en andere mensen.
  Als ik wil afspreken zijn huishouden en werk altijd bezwaar dat het niet kan (alsof ik minder belangrijk ben, waar is die spontaniteit graag bij elkaar te willen zijn). Daar we s’ochtends samen kunnen reizen naar werk, hebben we daar afspraak over. De helft van die keren gaat niet door (altijd excuus: te laat, ga op fiets of zoiets).
  Het lijkt er op of alles om haar draait.
  Ze heeft nooit echt lange relaties gehad, maar is in mijn relatie wel monogaam. Ze verteld hele verhalen over haar werk, wat over haar verleden, maar zaken van haar wereldje nu en wat ze voelt daar is ze vaag over, daar moet ik echt naar vragen en krijg dan summier, kort antwoord (vaak van: ken ik niet). Vaagheid is een iets van haar wat ze in het begin van onze relatie al aangaf. Een excuus om je achter te verbergen ipv er aan te werken.
  Als ik haar een presentje geef, voelt ze zich verplicht iets terug te doen.
  Heeft erg veel moeite zich kwetsbaar op te stellen.
  Heeft een keer in begin van relatie kort bij me gehuild na sterfgeval, maar moet diep bij haar graven om dit weer bij haar naar boven te halen dat ze dit kan (moment van zwakte is iets om blijkbaar snel te vergeten) terwijl ze wel de meest onbelangrijke dingen kan herinneren, bijv. waar heb ik in huis 2 dagen geleden mn aansteker laten liggen.
  Heb ook het idee dat ze in bepaalde kleine dingen een twist aan de werkelijkheid geef.

  Algemeen:
  Mijn gevoel voor mijn eigen waardigheid is aardig aan het wegzakken. Heb het met haar over gehad…maar zij kan zich dit niet zo voorstellen. Er is van haar altijd een excuus (ken dat gevoel niet, geen tijd, whatever) om dingen waar ik echt behoefte aan heb niet te begrijpen of te doen.
  Ik ben heel flexible, heel relaxed persoon, en best gevoelig/ veel emoties. Heb veel warmte en liefde, geborgenheid te geven. Maar het lijkt er op of ze er totaal aan voorbij gaat.
  Overal wat lezende op internet, lijkt en voelt het alsof ze vrouw met CF is. We wonen niet samen, dus kan het makkelijker opgeven, besef me terdege dat niet iedereen hetzelfde is maar begin te merken wat er met mij aan het gebeuren is, en begin onzeker te worden. Alles draait om haar lijkt het….en het voelt niet zo fijn meer. In begin relatie zei ze dat ze beetje CF is, maar als we daar op komen noemt ze het opeens perfectionistisch.

  Ik houd van haar, maar is het houden van ? Ze zegt dat ze van mij houd, maar lijkt meer of ik een agenda punt ben als het haar uitkomt ipv aktie punt voor haar.Ben niet bang andere vlam tegen te komen, maar vind dat een relatie ook tijd moet hebben zich te ontwikkelen, samenspel…..etc. maar kom op het punt dat ik begin te twijfelen of dat het iets moois voor mij kan worden.

  Heb deze reaktie geplaatst, in de wetenschap dat ik haar geen link kan sturen m.b.t deze CF weblog, daar ze mn reaktie dan ook ziet. Ik heb niet mn werkelijke naam neergezet, maar als ze deze reaktie leest, weet ze vast dat het omhaar/ons gaat gezien de omstandigheden. Aan de andere kant…wat maakt het eigenlik uit.

  Mijn vraag:
  Is ze vrouw met CF………??? (ga er niet vanuit dat je daar mee kan leven/aan werken)
  Bestaat er een beetje CF type (lijkt me niet)

  Respekt voor mensen die het lang volhouden met partner met CF….heb er veel over gelezen….denk aan jezelf, het is je eigen leven !!

 2. Jodie

  Wat raar… ze woont bij haar ex?
  Het lijkt me een vrouw met heel veel onzekerheid en die zich niet open op kan stellen om samen met haar geliefde de buitenwereld tegemoet te treden.
  Een controlfreak wil de touwtjes in handen hebben omdat hij of zij zo vat heeft op zijn of haar wereld.
  De controlled jou wel min of meer. Lees je laatste regels zelf eens goed.

  Voor mijn partner ben ik nooit een controlfreak geweest, maar wel voor mijn huis en huishouden. Ik ben weer gaan werken en had niet zo veel tijd om alles in de hand te hebben en als er iets mis ging was dat niet het einde van de wereld.Toen mijn kinderen naar de middelbare school gingen moest ik het loslaten. Het was heerlijk om dat te doen en dan te ondervinden, dat het helemaal niet erg is om niet dat gevoel van beheersing te hebben. Je hebt jezelf als vaste rots en waar de kinderen fietsen of hoe ze hun fiets neerzetten of hun was opruimen is never het einde van de wereld.

 3. Ikku

  Hoi,

  Ik zit met een brandende vraag.
  Ik heb sinds negen maanden een nieuwe schoonzus en heb het idee dat ze een controle freak is. Toen ze mijn broer leerde kennen en vaker bij hem bliijf slapen als thuis begon ze als eerste het huis op orde te krijgen. Zijn kinderen waren het niet echt mee eens omdat mama dat nooit zo deed. Ik snap hier beide kanten van maar vindt ook dat ze eigenlijk na twee weken niet echt iets te zeggen heeft in mijn broer zijn gezin met twee kinderen. De oudste kon het niet uitstaan zoals alles liep en is uit huis gegaan. De jongste wil nu ook zsm het huis uit aangezien ze moet leven naar haar standaard en mijn broer vind het allemaal maar prima.
  Een keer had ik haar gevraagd om boodschappen te doen voor mijn chronisch zieke moeder en ook daar heeft ze de boel overgenomen en loopt zelfs weken met haar bankpas op zak.
  Tot de bevalling van mijn dochter kon ze haar niet uitstaan maar toen de kleine er eenmaal was ze altijd welkom. Ik was op vakantie en kom terug en er schijnt al van alles besproken te zijn geweest, ze wilde wel oppassen zodat mijn dochter kon werken, ze zou ook thuiswerk bij haar kunnen doen want dan kan ze het kind meenemen. Binnen een week tijd stond er al een box in de woonkamer en werd er een babybedje geplaatst in hun huis. Toen ik eenmaal terug kwam had ik dus echt zoiets van WTF? vroeg toen aan mijn dochter wat er allemaal aan de hand was en ze vertelde me dat er door haar slecht over me werd gesproken.

  Naar mijn idee probeert ze heel de familie onder haar controle te krijgen. Ik ben natuurlijk in opstand gekomen en heb gezegd dat ik niets meer met haar te maken wil hebben en het hek is van de dam. Ze kan het niet loslaten. Ze heeft ondertussen al zo op mijn moeder in zitten praten dat die vind dat zij gelijk heeft. Gelukkig is mijn dochter slimmer….

  Ik reageer hier op dit artikel omdat ik dit had gevonden:
  Two Types of Control Freaks

  Type 1 Control Freaks: The Type 1 control freak is strictly attempting to cope with their anxiety in a self absorbed way. They just want to feel better and are not even very aware of you. You will notice and hear their agitation and tentativeness. They usually do not make much eye contact when they are talking to you.

  Type 2 Control Freaks: The Type 2 control freak is also trying to manage their anxiety but they are very aware of you as opposed to the Type 1 control freak. The Type 2 needs to diminish you to feel better. Their mood rises as they push you down. They do not just want to prevail; they also need to believe that they have defeated you. They need you to feel helpless so they will not feel helpless. Their belief is that someone must feel helpless in any interchange and they desperately do not want it to be them. The Type 1 needs control. The Type 2 needs to control you.

 4. oma

  Sinds kort ben ik erachter dat mijn dochter een control freak is. Dat er iets anders aan haar was, wisten wij wel maar wat precies, dat dus niet.
  Op dit moment heeft ze het voor elkaar dat ons hele gezin uit haar relatiesfeer is “geknikkerd” het kleinkind mogen we niet meer zien, pas als eerst aan een aantal voorwaarden is voldaan.
  Die voorwaarden komen voort uit ieen onmin met haar ex, waar zij geen grip op heeft.
  Dus ik moet maar zorgen dat… en dan mag ik heel misschien mijn kleinkind weer zien.
  Inmiddels heb ik al ervaren dat deze chantage steeds verder gaat, want op deze manier heeft zij weer controle over alles.
  Volgens mij is de enige manier, hoe moeilijk ook, om afstand te nemen.
  Kies voor jezelf, want anders wordt je helemaal “bezeten”
  CF ers nemen bezit van je, gebruiken je en kunnen dat ook nog met de beste redenen verdedigen.

 5. Ankie

  Mensen, reageer eens op elkaar en kom niet alleen met je eigen probleem op de proppen als men je hulp bvraagt.

 6. Marly

  Ankie, ik denk dat je toch even beter moet gaan lezen, want er wordt middels alle persoonlijke verhalen wel degelijk gereageerd op elkaar vind ik. Ben jij toevallig ook een CF-ertje? Ieder mens reageert nu 1maal op zijn eigen manier. . .

  Het is natuurlijk ook weer een modeverschijnsel om het etiket CF op iemand te plakken. Als de wereld uit allemaal zeer relaxte manana types bestond dan stond de economie in zijn laagste versnelling ,want het kan immers morgen ook nog. Daarom denk ik dat deze CF’s voor de samenleving een zeer bruikbaar type is. Voor het samenleven met partner zouden ze een minicursus kunnen volgen o.i.d ??

Post a comment