Narcisme: verliefd op je spiegelbeeld?

Narcissus is een meelijwekkende figuur uit de Griekse mythologie die zijn spiegelbeeld verkoos boven de relatie met de meest aantrekkelijke partner van vlees en bloed. Het liep niet goed met hem af. Volgende de psychologie ben je narcist als je geobsedeerd bent met jezelf, weinig inlevingsvermogen hebt en daardoor anderen manipuleert opdat jijzelf in het stralend middelpunt kan staan. Achter deze obsessieve eigenliefde, die zowel de vorm van grootheidswaan als overdreven bescheidenheid kan aannemen, schuilt vaak een eenzame en onzekere kern. De aandachttrekkerij wordt gezien als compensatie daarvan. Narcistische trekken zijn een handige eigenschap voor hen die het willen schoppen tot roddelbladsterrendom. Maar in een ontnuchterend land als de onze moet je als narcist stevig in je schoenen staan. Gelukkig is deze van nature prima gepantserd tegen kritiek en hoon van ‘jaloerse’ uitdagers.

eKudos Nu Jij

3 comments

 1. marina lobelle

  Die narcisme lijkt een beetje op die van me broer.
  Hij is vuurwapen gevaarlijk en een crimineel.
  Hij is hooghartig en een macho, en kan veel vrouwen krijgen om mee te spelen en om die te dumpen.
  Als zijn eigen ego gekwetst is dan kan hij dat niet verkroppen.
  Hij maakt slachtoffers in zijn eigen familiekring of bij zijn eigen partner. Hij geeft liefde wanneer het hem uitkomt.
  Ik ken nog zat mannen die narcistisch zijn. Mijn vriend is dat misschien ook wel.

 2. marina lobelle

  Ik ben er uit gekomen met me zelf! Ik ben begonnen om eerst echt tel leren van me zelf te houden! niet door een narciste te zijn maar om het in de toekomst voor elkaar te brengen dat ik er gewoon mag zijn!
  Er zijn altijd mannen die op mijn uiterlijk af gaan en sex met me willen hebben! Maar ik wijs dit soort mannen radicaal af want dat zijn juist echte afknappers die uit zijn op pleziertjes en meer niet dus!
  Ik wil een man hebben als hij de moeite waard is om daar mee te kunnen leven! En die echt laat zien dat hij van me houd, met of zonder sex want sex hoeft niet in de prioriteiten te vallen!

 3. marina en wim!

  we zijn dus beide geen narcisten! we houden van ons zelf en ook van elkaar! we brengen elkaar dichterbij met het vertrouwensband te maken samen! we komen ook wel uit samen! steenbok en schorpioen!
  wat nou? dat moet toch kunnen!

Post a comment