Val jij op je opposite?

Net zoals over alle belangrijke dingen in het leven bestaan er over de liefde veel clichés, gezegden en vooroordelen. Sommige daarvan zijn uiteindelijk gewoon waar, maar vele slaan als een tang op Miss Piggy.

Clichés zijn sowieso vaak waar omdat het bijna in de regel vaagheden zijn die je kunt kneden tot wat je wilt. Wat dacht je van: liefde maakt blind. Er wordt bedoeld dat je iemands slechte kanten niet ziet omdat je op een roze wolk zit. Je kunt net zo goed andersom redeneren. De enige keren dat ik vervelend prinsessengedrag en nare trekjes volop accepteerde was omdat ik juist te goed zag. Ik was niet blind, maar gefocust op een mooi gezicht. Gruwelijk natuurlijk, maar waar. Gelukkig is deze eenzijdige focus niet lang vol te houden, en wordt samenzijn met een prettig iemand uiteindelijk veel aantrekkelijker dan met iemand die vooral pretty is.

Een ander aannemelijk cliché is: opposites attract. Veel mensen denken ze dat ze met hun partner zijn omdat die zo erg van hun verschilt. ‘Ik ben klein, blond en impulsief, hij is groot, kaal en intellectueel’, zei een vriendin laatst. ‘Hij is zo anders, en ik ben zo verliefd!’

Deze vriendin vergat even dat haar ‘totaal andersoortige’ vriend eigenlijk een oude universiteitsvriend is (en dus ongeveer even intelligent is), met wie ze toentertijd naar de film ging (omdat ze ongeveer dezelfde smaak films hadden) en met wie ze altijd een hoop kennissen en vrienden deelde. Ik weet niet veel, maar wel dat deze mensen, tot zover, al best veel gemeen hebben. Verder? Ik zag haar op feestjes altijd ellenlange gesprekken met hem voeren over politiek, kunst en milieu. Dat ging er niet altijd vriendelijk aan toe, maar niemand durfde zich nog tussen hen te mengen. Daarnaast zijn ze allebei vegetarisch en hebben ze elkaar na ‘long time no see’ weer ontmoet in het squashcentrum. Ja, ze houden allebei van squash. Ook viel het mij vroeger al op dat ze er allebei zo’n opvallende kledingsmaak op nahielden: opvallende kleuren, en aparte hoofddeksels. Nee, ik zou meer verbaasd zijn geweest als ze thuis was gekomen met een naar vlees ruikende slager die na het eten liefst tv kijkt (voetbal of actiefilms met lekkere wijven) of bier drinkt in de buurtkroeg met de buddy’s van de dartclub.

Hoewel de leus ‘opposites attract’ intuïtief logisch voelt staat ze af ver van de alledaagse werkelijkheid. De wetenschap steunt mijn visie. Er zijn zelfs onderzoeken die laten zien dat mensen over het algemeen meer vallen op gezichten van mensen die dezelfde verhoudingen als die van henzelf hebben. In werkelijkheid vallen de meeste mensen pas op elkaars verschillen als er verder voldoende overeenkomstige basis is. Dan kunnen die verschillen ineens aantrekkelijk worden.

Wees maar blij: voor je het weet zou je verkering hebben met een rare vogel die jou helemaal niet begrijpt.

eKudos Nu Jij

Post a comment