Wat is een goede datingsite? En moet je daarvoor betalen?

Hoewel smaak persoonlijk is, zijn er volgens kritische deskundigen een aantal objectieve maatstaven waaraan een datingsite moet voldoen.
Bedrijfsjournalist Cor Hospes schreef een kritisch artikel over datingsites in mannenblad JFK. Volgende maand komt het magazine uit, maar omdat wij in zijn verhaal mee werden genomen kregen wij de blauwdruk te zien. Hij was niet mild over de huidige stand van zaken in webdatinsgland. Hij hekelt de schimmige mist die de meeste grote en kleine datingssites om zich heen hebben getrokken. Grote geheimzinnigheid en oneerlijkheid over ledental zijn het grootste punt van kritiek. Buiten dat vindt hij het allemaal veel (en weinig) van hetzelfde. Terecht denken wij. Onafhankelijk online datingdeskundige Erik Klaassen heeft een gelijksoortige mening. Als dating-adviseur van verschillende mediakanalen pleit hij al jaren voor meer originaliteit, openheid, betrouwbare inhoud en service onder datingsites. Ook een goede gratis site is iets waar hij lang op heeft gewacht. (Meer lees je van hem op http://datingfacts.web-log.nl/.)

Misschien onbescheiden te zeggen, maar met Relatieklik proberen we een antwoord te zijn op bovenstaande kritiekpunten. Eerder genoemde critici menen alvast dat we goed op weg zijn. Misschien ook leuk en nuttig voor jou – als iemand die openstaat om via internet een partner te ontmoeten – kort uit te leggen waarom:

Eerlijkheid is (vooral op de lange termijn) kracht!
Liegen over cijfers,een database met allemaal nepprofielen? Het enige wat er gebeurt is dat de serieuze mensen uiteindelijk afknappen op het internet als manier om mensen te ontmoeten. Een schone heldere database is dus heel belangrijk. Het antwoord volgens sommigen is ‘betalende leden’.

Zijn betaalsites echt beter?
Betaalsites worden vaak als beter gezien dan gratis sites. Want zo wordt gezegd: ‘Mensen die betalen zijn pas echt serieus!’ Over het GROTE nadeel van betalen wordt dan maar gezwegen. Als betaalsite sluit je namelijk ook een hele grote groep mensen uit die wel leuk en serieus zijn en openstaan voor leuke contacten via internet, maar die er geen geld voor over hebben. Op een of andere manier voelt het voor veel mensen onnatuurlijk te betalen voor contact. Een betaalsite met 100.000 echte leden heeft eigenlijk maar 15-20 % betalende leden. Dat betekent dat er maar 15.000 tot 20.000 mensen echt kunnen meedoen. Dat geeft het getal 100.000 een heel ander perspectief. Zijn al die andere 80.000 tot 85.000 leden allemaal niet serieuze nare mensen? We don’t think so.

Stel je voor dat je op straat loopt en je wilt een praatje met iemand maken. Je loopt op die persoon af en voordat je iets kan zeggen vat een opzichter je in de kraag: “Sorry meneertje, eerst betalen dan mag je gedag zeggen” zegt hij met een iets te vriendelijke glimlach. Vooruit, denk je, het is een leuke vrouw met glimmende pretoogjes. Je betaalt. Je hebt weer een lach op je gezicht en stapt op de vrouw af. Ze kijkt verwachtingsvol, maar voordat ze haar mond opendoet, staat die nare opzichter er weer. Nu kijkt hij streng. Hij schudt zijn hoofd en kijkt nu de vrouw strak aan: “Mevrouw, mevrouw… uw lidmaatschap is verlopen. Helaas mag u geen contact maken.” Maar, ik heb mijn loon voor deze maand niet binnen,” verzucht de vrouw. De opzichter kijkt onverbiddelijk. Jij snapt dat het voorlopig niks wordt en loopt teleurgesteld weg. Je zin om een praatje te maken is voor vandaag sowieso verdwenen. Morgen zal je proberen iemand te vinden die ook betaald heeft. Zwaar overdreven natuurlijk dit verhaal, maar heel ver van de werkelijkheid staat staat de analogie ook weer niet af.

Trekt een gratis datingsite ‘fout’ volk aan?
Okay, maar hoe zit dat het feit dat gratis sites veel ‘onserieuze’ flierefluiters aantrekken? Dat zijn we niet vergeten en Relatieklik heeft hier impliciet een goed antwoord op. Onze ‘ellenlange’ vragenlijst scheidt het kaf alvast wat van het koren. Als je niet serieus openstaat voor een relatie dan ben je niet snel geneigd de hele vragenlijst te doorlopen. En je ziet al snel of de vragenlijst serieus is ingevuld of niet. Nepprofielen zijn al snel verdacht en worden er netjes door ons afgegooid. Want we scannen actief, en tezamen met oprechte leden komen we deze profielen al snel op het spoor. Nee, onze site is voor neppers geen lolletje. Er is ook weinig te beleven voordat je alles hebt ingevuld. Toegegeven, 100% waterdicht is het niet, maar dat geldt evenzo voor de betaalsite.
Gratis zijn en kwaliteit bieden? Wij denken dat het kan.
Hopelijk denk jij hetzelfde! Dat betekent verder geenszins dat we niet openstaan voor kritiek en feedback, want alles kan verbeterd worden. Iets waar we overigens dagelijks voor en achter de schermen mee bezig zijn.

Marcelino Lopez
Relatieklik-oprichter

eKudos Nu Jij

4 comments

 1. chris

  Hoi,

  Wat mij opvalt is dat de eerlijkheid in dit artikel, hoewel onbedoeld, ver te zoeken is.

  De titel luidt namelijk:

  “Wat is een goede datingsite? En moet je daarvoor betalen?”

  Als nieuwsgierige lezer verwacht ik (ondanks dat dit de weblog van knuz en relatieklik is) een antwoord op deze vraag.

  Dat je in je artikel enthousiast bent over jullie eigen website snap ik, dus dat je deze noemt is logisch. Maar pas na het gehele artikel gelezen te hebben constateer ik dat er voor een lezer die hier antwoord op wilt hebben, niets anders staat als: “probeer relatieklik eens”

  Het was eigenlijk een soort reclame om relatieklik aan te prijzen.
  Jammer dat een zoveel belovende titel, zo tegen kan vallen.

  Groeten, Chris

 2. Anita

  Hallo,

  Ik ben al een aantal maanden lid van http://www.match4two.nl ik heb al een aantal dates gehad en ik heb nu een man gevonden met wie ik denk echt een klik te hebben. Ik ben zeer tevreden over deze site omdat ze veel naar matches zoeken in de buurt en ze kijken ook goed naar wat je wensen zijn. Deze site vind ik zeer aan te raden!

  Groetjes

 3. Gus

  Beste Marcelino,

  In plaats van dat we lid worden van een datingsite om een partner te vinden, zou het niet beter zijn dat we bij jou een cursus windsurfen volgen. Tijdens deze cursus zorg je ervoor als relatiepsycholoog dat we in contact komen met potentiële partners.

Post a comment