Blinde vlekken: denkfouten, drogredenen, misverstanden & illusies

We denken vaak goede redenen te hebben om ‘iets’ te vinden terwijl we in werkelijkheid vaak ‘iets vinden’ en daar de redenen bij verzinnen. Uit deze blinde oppervlek ontstaan talloze andere blinde vlekken.

We kopen eerder iets als we de verkoper aardig vinden. We vinden iemand aardiger als we een kop thee krijgen dan een koud frisdrankje. We vinden een potentiële date aantrekkelijker als we deze op een hangbrug tegenkomen in plaats van op de begane grond. We onderschatten systematisch de tijd dat we aan een project kwijt zullen zijn. We denken dat de nare relatie waar we in zitten schuld van de partner is. We denken dat ons nieuwe bedrijfsplan het wel gaat redden terwijl 80 % van de bedrijven het niet haalt. Kortom: blinde vlekken, blinde vlekken.

Ons brein heeft overigens ‘goede’ evolutionaire redenen om ‘blind’ te zijn voor een groot deel van de werkelijkheid. Je brein moet kiezen wat het belangrijk vindt en jij bent je noodgedwongen slechts van een klein gedeelte bewust van wat er in (en buiten) je hersenen omgaat. Het brein is een kleine dictator die heel autoritair bepaalt welke prikkels voorrang krijgen. Zou het dat niet doen, dan was je allang onder een auto terecht gekomen of in een ravijn gevallen. Jouw waarneming gebeurt (vanuit het oogpunt van wat jij ‘jouzelf’ zou noemen) volkomen automatisch en spontaan zonder weet te hebben van hoe het achter de schermen tot stand komt.

De psychologie heeft een bonte verzameling blinde vlekken blootgelegd. Voor een gezonde dosis ontnuchtering op zijn tijd, hou ik ze hieronder bij. Zo kun jij ze vermijden.

Je wordt rijk en succesvol door naar een seminar te gaan
Ik heb geheime superkrachten
Toeval en willekeur hebben betekenis
Anderen zien mijn ongemakkelijkheid en storen zich eraan
Het is heel belangrijk WAT je zegt
Het lot is mij slecht gezind
Ons geheugen onthoudt feiten
Rode auto’s zijn helemaal in
Een sterk verhaal is overtuigender dan statistiek
Ik wil echt veranderen deel 1
Ik wil echt veranderen deel 2
Ik wil echt veranderen deel 3
Ik wil echt veranderen deel 4
In de toekomst ben ik een ander mens
Weerstand moet je respecteren
Excuses moet je serieus nemen
Je ego is belangrijk

eKudos Nu Jij

Post a comment