Waarom vallen sommige vrouwen op mannen die hen slecht behandelen?

Stel dat je deze contactadvertentie zou zien:

Ik zal je als een prinses behandelen zolang jij wat wij hebben koestert en mijn vertrouwen niet schaadt. Want ik geef nu al toe, ik ben geen lieve jongen als ik het gevoel heb dat ik word bedonderd. Ik kan mijn hele hart geven, maar je wilt mij niet jaloers zien.

Dit zou je best kunnen lezen als een interessante profieltekst. Welke vrouw wil niet af en toe als een prinses behandeld worden? De jaloezie van deze man duidt er ook op dat hij echte commitment zoekt en wil investeren in de relatie. Bovendien heeft hij duidelijk pit en passie. Klinkt in ieder geval als stevige seks. Als je bovenstaande advertentie interessant vindt, heb je misschien iets gemeen met vrouwen die in hun relaties regelmatig worden geconfronteerd met geweld en misbruik. Recent onderzoek wijst uit dat vrouwen met een geschiedenis van misbruik en geweld in hun relatie drie keer zo vaak op zo’n soort advertentie zouden reageren als andere vrouwen.

De onderzoekers gebruikten echte profielteksten van mannen die hoog scoorden op eigenschappen als boosheid, impulsiviteit, jaloezie en weinig zelfvertrouwen, wat samenhangt met een abusieve persoonlijkheid. De vrouwen die vaker slachtoffer werden van dit soort mannen interpreteerden jaloezie eerder als een positief teken en boosheid zagen ze eerder als spannend dan als schadelijk. Zij voelden zich door dit soort mannen aangetrokken en rechtvaardigden de signalen die anderen zouden herkennen als gevaarlijk.

Er is bovendien sprake van een wisselwerking. Dit soort mannen voelt zich onbewust vaker aangetrokken tot vrouwen die bang zijn verlaten te worden en een laag zelfbeeld hebben. Dat is natuurlijk niet gek. Deze mensen denken dat ze elkaar nodig hebben.

Welke vrouwen vallen in de eerste plaats op gevaarlijke mannen? Allereerst zijn er aanwijzingen, zoals die bekende pijprokende Weense psychiater al vermoedde, dat mensen over het algemeen de neiging hebben een partner te zoeken die op hun vader of moeder lijkt. Vrouwen zijn gevoeliger voor mannen die ze aan hun vader doen denken en andersom. Vrouwen met mishandelende vaders eindigen iets vaker met een partner die hetzelfde doet.

Daarnaast vallen vrouwelijke oestrogeenvrouwen ook eerder op mannelijke testosteronmannen. Die vrouwen zijn gevoeliger voor status en typisch dominant haantjesgedrag. Door een vrouw slecht te behandelen bevestigt hij bij haar zijn status en dominantie. Dat maakt hem voor sommige vrouwen helaas ook extra aantrekkelijk en onweerstaanbaar. Door afwisselend extreem koesterend en lief te zijn en dan weer agressief en gevaarlijk zorgt hij dat zij nog afhankelijker van hem wordt.

eKudos Nu Jij

11 comments

 1. Hardloper2014

  Nou, als ik een vrouw was zouden bij mij alle alarmbellen afgaan bij het zien van zo’n profieltekst met zoveel verborgen agressie. Heel weird dat vrouwen juist aangetrokken worden door zo’n foute tekst??? Onbegrijpelijk is dat. Het lijkt erop of vrouwen zulke agressieve types aantrekkelijk vinden??? Terwijl er zulke leuke mannen zijn die WEL betrouwbaar zijn en WEL lief en NIET denigrerend over vrouwen praten en je ECHT waarderen om wat je bent, enz. Waaronder ondergetekende!

 2. David

  De vrouwen die op foute mannen vallen zijn vrouwen die of met zichzelf gigantisch in de knoop liggen, of als een blind paard op het uiterlijke van een man af gaan. Dat is het simpele antwoord. Met dat soort vrouwen heb ik ook geen enkele medelijden als ze door zo’n foute man slecht behandeld worden, hadden ze maar beter uit hun doppen moeten kijken!

 3. Echte Waardering

  Tja, toch is dat niet helemaal zo kort door de bocht te zeggen. Soms doet iemand zich mooi voor en dan komt de ware aard boven.
  Bad guys hoeven ook niet per definitie ‘mooie knappe mannen’ te zijn. Ze kunnen miss wel heel gladde praatjes hebben.
  Maar soms is t wel duidelijk en te mooi om waar te zijn, dan moet je er niet in trappen. Agressie wil niemand hoor, jakkes.
  Ik wil idd zo’n man die Hardloper2014 beschrijft (de ondergetekende 😉 ), lieve man die niet denigrerend is. Het is als salsa, de man moet je begeren! 🙂

 4. Don

  Vrouwen geloven ook echt alles. Hoe beter je kan liegen hoe geloofwaardiger het overkomt bij een vrouw.
  Ik zie en hoor zeer veel op vele dancings , maar om veel meer uit te leggen is mijn tijd te kostbaar voor. Vandaag gaan ze een relatie aan met meneer a en morgen een relatie met meneer b tot 3 relaties op korte tijd.
  Jongens vingers af van deze dames, je kan ze er zo uithalen.

 5. Don

  Nog zo een echt gebeurd fijt. Men heeft in een grote stad in Nederland een test gedaan, om eens uit te vissen hoeveel echte dates er tot een echte vriendschap zouden ontstaan. Daar deden 4500 mensen aan mee. En hoeveel echte vriendschappen waren er, geloof het of niet, daar hebben bepaalde psychologen de uitslag op het internet gezet… namelijk 0,08 procent.
  Bij de eerste vraag vielen er al 2250 mensen af. Nee hoor de Kerstman bestaat niet. Dus een echte date of vriendschap leer je zo maar niet kennen op een danszaal onmogelijk of de 2 partijen spelen komedie, en dat gebeurd regelmatig, dus maar de kist in duiken met de eerste kerel die hun een consumptie betaald. Foute boel inderdaad, maar de keiharde waarheid.

 6. martin

  reactie op het schrijven van michiel van litsenburg ik zal je dit vertellen heb van de contact gehad met een vrouw die was 1dag op de site en schrik niet dire had om 6uur s avonds 300berichten gehad jah..ik weet het is belachelijk of ook niet nou moet je rekenen dat 295berichten gaan over haar uiterlijk of hoe gaat het?waar werk je ?ALLEMAAL STANDAARD VRAGEN TOTAALNIET INTERESSANT VOOR HAAR DUS GAAN DIRECT IN DE KLIKO ZORG ALTIJD DAT JE HAAR PROFIEL GELEZEN HEBT ZEG NOOIT IETS OVER HAAR UITERLIJK OF ONINTERESSANTE VRAGEN WANT DAM BLOJFT JE INBOX LEEG

 7. Diena

  Michiel. Niet alle vrouwen vallen op foute mannen. Alleen als een man zo langdradig van stof is hebben wij het gevoel dat we met een meisje praten ipv met een man..Je analyseert veel. Wij voelen ons niet aangetrokken. Neem het wat luchtiger. Het leven kan mooi zijn..Als je zelf de slingers ophangt.

 8. Diena

  Don hoe weet jij dat die vrouwen daadwerkelijk de kist in duiken met een man die hun drankje betaald. Was je erbij? Of heb je het zelf zo gedaan? Waar haal je je feiten vandaan?

 9. Michiel

  Martin, ik weet dat je veel reacties krijgt als je anders dan een man zijnde op een chatsite zit. Ik weet heel goed dat een vrouw of een stel horendol wordt op datingsites van alle nikszeggende algemene opmerkingen. Een vrouw hoeft nog niet eens een foto of haar leeftijd te vermelden voor voldoende keus, anderszijds vullen er veel in alleen dat ze van gezelligheid en lekker eten en leuke weekendjes weg houden. Wie niet? Maar hoe reageer jij op een weinig zeggende foto van een mooie vrouw zonder verder nuttige informatie, zoals veel profielen in elkaar zitten?

  En Diena, ja ik analyseer veel en dat gaat continu door met hoeveel ik in m’n bol heb zitten. Gevolg van een leven lang puzzelen over sociaal gedrag, hoe ik met m’n autisme een plekje in de maatschappij kan krijgen in het bedrijfsleven en in clubverband en op vriendschappelijk en relationeel niveau. Fijn om via jou te weten dat vrouwen niet op mij vallen om hoe ik in elkaar zit. Over generaliseren gesproken, ik dacht dat juist vrouwen daar zo op tegen zijn.

 10. Michiel

  Iedereen houdt van eerlijkheid totdat je echt eerlijk bent, niemand houdt van leugens tot je ze een leugentje voorhoudt.
  Slingers ophangen heb ik weinig behoefte aan in een maatschappij met dusdanig weinig tolerantie en communicatie overal, waar een minderheid geen waardevolle plaats toebedeeld krijgt en men niet kan tolereren als iemand al of niet per ongeluk een grens overschrijdt.
  Iedereen heeft kwaliteiten en iedereen heeft verbeterpunten, met of zonder diagnose van welke aard dan ook.
  Dan zegt men regelmatig “Je moet van jezelf houden om van een ander te kunnen houden.”
  Ook grote onzin, iedereen heeft onzekerheden over zichzelf en mensen in een relatie zijn daar geen uitzondering op.
  Als ik niet van mezelf zou houden, was ik al op de basisschool klaar geweest met m’n leven.
  Nu ben ik bijna veertig, en ik vecht nog dagelijks om een beetje waardering en acceptatie op allerlei vlakken en niveau’s van sociaal contact.

 11. Michiel

  De wereld zit vol met vooroordelen, de maatschappij propt je altijd in een of ander hokje. Ik ben te groot voor welk hokje dan ook, ik trek me ook niks meer aan van dogma’s en stigma’s rondom welk kenmerk van m’n karakter dan ook.
  Met m’n autisme zou ik niet meer dan 1 hobby mogen hebben, en met mensen in geen oogcontact kunnen hebben.
  Op werk zou ik door m’n autisme alleen kunnen functioneren met perfect uitgemolken structuur zonder enige afleiding dat er nog geen poster aan de muur zou mogen hangen.
  Met m’n armen vol diepgaand symbolische tatoeages ter herinnering aan m’n vele levenslessen, word ik heel snel gezien als crimineel geteisem.
  Met m’n ligfiets ziet men mij als een gevaar op de weg, ondanks een luide bel en topkwaliteit remmen en in natuurlijke houding continu zicht op de horizon ver vooruit.
  Met alleen een mavo diploma acht de maatschappij mij direct niet intelligent genoeg, terwijl ik gewoon beter ben in leren van de praktijk.
  Als man dien ik me op te stellen als een jager en de eerste stap te zetten bij een vrouw, terwijl ik sowieso al moeite heb met eenvoudig iemand begroeten zonder bijbedoelingen.
  Als ik metal luister, zou ik geen fan mogen zijn van Sting en Simply Red of graag naar een klassiek concert gaan.
  Als ik ga sporten vaak vrij fanatiek puur als uitlaatklep zonder de behoefte aan m’n conditie te werken met trainingen, ben ik gelijk bestempeld als een macho terwijl ik een hekel heb aan dergelijke types.
  En als vrijgezel zijnde zou ik verplicht zijn me te begeven in het uitgaansleven en naar evenementen toe moeten gaan, terwijl ik de supermarkt vaak al druk genoeg vind.

Post a comment