Het allerbelangrijkste advies voor meer geluk in de liefde?

Psycholoog en onderzoeker James Laird vroeg proefpersonen mee te doen aan een studie naar telepathie. Telkens moesten een man en een vrouw elkaar diep en lang in de ogen kijken, om te raden wat de ander dacht. Er was helaas geen enkel bewijs voor bovennatuurlijke krachten. Toch was het experiment meer dan geslaagd.

Laird probeerde namelijk iets anders te testen. Hij wilde weten of mensen, wanneer ze elkaar lang in de ogen kijken zoals verliefden dat doen, ook iets van de bijbehorende gevoelens van aantrekking en verliefdheid meekrijgen. Zijn hypothese bleek nog waar ook. Bijna alle proefpersonen kregen speciale gevoelens voor hun telepathische partners. Dat varieerde van licht amoureuze gevoelens tot echte affectie. ‘Ik kijk jou diep in de ogen, ik zal wel verliefd zijn’, zoiets.

Waarom is het interessant? Dit onderzoek verraadt een heel belangrijk principe van de menselijke geest dat veel te weinig wordt gewaardeerd. De manier waarop je je gedraagt beïnvloedt je gevoel. We zijn gewend geraakt aan een bepaalde volgorde in de loop der dingen, en staren ons daar vaak blind op. Als we ons vrolijk voelen glimlachen we. Als we honger hebben maken we eten. Als we verliefd zijn sturen we liefdesmails. Door vast te houden aan die volgorde beperken we onszelf. Sterker nog: het zou wel eens de belangrijkste reden kunnen waarom sommige mensen ongelukkig zijn en liefde ontberen.

Veel mensen hebben geleerd in een bepaalde lijn te denken: ‘Pas als mijn partner aardig doet, doe ik misschien ook weer aardig’. Of: ‘Pas als ik een partner heb, kan ik weer genieten van het leven.’ Onderzoek laat zien dat deze mensen onnodig lijden. Het loont namelijk om andersom te redeneren. Door aardig te doen tegen je partner zonder dat deze het verdient kun je soms de relatie redden. De dansles missen of het etentje skippen omdat je je verdrietig en lusteloos voelt lijkt misschien logisch, maar vaak is dat nou precies wat je niet moet doen.

Anders doen leidt tot anders voelen en denken. Anders doen of een andere situatie opzoeken is de snelste route naar positieve verandering. In de nieuwe context vinden je hersenen al snel de gedachten en herinneringen die daarbij passen. Zelfs een potlood tussen je tanden houden maakt dat je gelukkiger wordt omdat het je lachspieren activeert en je daardoor gelukkige gedachten oproept. Er zijn tal van onderzoeken die dat bevestigen.

De hersenen maken daarbij een intuïtief optelsommetje van alle prikkels die ze krijgen. Stelletjes die samen iets spannends beleefden, zoals een survivaltocht of een danscompetitie, bleken meer verliefd dan de stelletjes die uit eten gingen. Samen uit de comfortzone gaan blijkt goed voor de relatie. De roes van het avontuur versmelt zich met de band die je voor elkaar voelt. Bovendien wordt die band intenser omdat je elkaar moet helpen en vertrouwen. Dat schept een mooie gelegenheid om elkaar opnieuw het hof te maken. Oude romantische rolpatronen worden zo opnieuw geactiveerd.

Als je je stemming en die van de mensen om je heen wilt beïnvloeden is er weinig beter dan eventuele weerstand overwinnen en te gaan sporten, lachen, dansen en lief te hebben. Wie doet alsof de wereld vol liefde is treft haar veel vaker.

eKudos Nu Jij

Post a comment