Valse trots leidt tot meer racisme en homofobie

Bestaat er onderscheid tussen tussen valse en gezonde trots? Volgens psychologen wel. Valse trots staat voor iets als ‘ik heb het goed gedaan, want ik ben nu eenmaal goed’ en gezonde trots voor ‘ik heb het goed gedaan, want ik heb mijn best gedaan’. De tweede vorm van trots is niet alleen een stuk bescheidener, het is ook realistisch.

We mogen er best trots op zijn dat we ons best doen en aardig zijn, maar als je trots bent op uiterlijk, status, talent of salaris dan zie je iets over het hoofd: namelijk dat jouw verdienste daarin heel beperkt is. Je uiterlijk, gezondheid, talent, opvoeding, netwerk zijn je min of meer gegeven en de dingen die je in dit leven bereikt hebben daar veel meer mee te maken dan jij als persoon. Dit feit onder ogen zien zorgt ervoor dat je meer begrip hebt voor de mensen die niet zo succesvol zijn, of anders dan jij. Zij hebben in die zin gewoon minder geluk gehad. Nieuw onderzoek, hier samengevat op nu.nl, laat twee interessante feiten zien:

1. Je kunt enige mate van valse en gezonde trots in mensen opwekken.

2. Mensen met valse trots blijken daardoor meer te discrimineren tegen minderheden dan mensen met gezonde trots.

Gezonde trots leidt tot meer compassie en begrip.

eKudos Nu Jij

Post a comment