Lijstje 6: Tien tips om je kind beter te laten eten!

Mama, dat lust ik niet!
Onderstaand lijstje plus toelichting is gejat van bevriende collega, Anne Bakker. Schrijvend psycholoog en uitgever van handige boekjes (met nuttige lijstjes). Zij haalde de mosterd voor dit artikel bij Tamar de Vos van der Hoeven, psycholoog en oprichter van het platform www.opvoedadvies.nl.

25% van alle peuters heeft er last van. Eetproblemen. De ene wil niet aan tafel blijven zitten, de ander is heel kieskeurig en de volgende eet amper een paar happen. Hoe pak je dit als ouder aan?

1. Zorg voor een goede, positieve sfeer aan tafel.
2. Bemoei je zo min mogelijk met je peuter tijdens het eten. Dus niet steeds hapjes aanbieden!
3. Dwing je kind niet om het bord leeg te eten, zo wordt eten een straf en leert je kind het gevoel van verzadiging te negeren.
4. Geef complimenten als het goed gaat.
5. Wees assertief: jij bepaalt wát er gegeten wordt.
6. Onderhandel niet over eten: dus geen beloningen voor goed gedrag. (wel complimenten)
7. Blijf je kind gevarieerd eten aanbieden, dus ook ‘vieze’ dingen.
8. Haal het bord weg als je kind met eten gaat spelen.
9. Geef je kind altijd een toetje. Een toetje hoort bij de maaltijd en is geen beloning.
10. Geef het goede voorbeeld!

Tamar: “Eetproblemen beginnen vanaf het eerste jaar. Rond die tijd neemt de groei van kinderen sterk af en krijgen ze minder honger. Er komt meer aandacht voor wat ze nu eigenlijk eten, ze krijgen voor- en afkeuren. Het kind ontdekt ook dat als het niet eet of eten uitspuugt, dat het dan een reactie krijgt van de ouders. Dat maakt ‘raar doen’ met eten extra interessant. Als een kind niet wil eten maken ouders zich -begrijpelijk- zorgen. Het is moeilijk om dit niet te laten merken maar het is wel de beste methode. Hoe minder aandacht er wordt besteed aan het ‘niet eten’, hoe eerder het kind zal gaan eten als het honger heeft. Belangrijk is ook consequent zijn. Wil je kind niet mee eten met de maaltijd, geef het dan geen boterham. Het kan geen kwaad als een kind één of twee dagen niet eet. Als je je echt zorgen maakt kun je een aantal dagen noteren wat je kind eet. Vaak krijgt het meer binnen dan je denkt. Belangrijker dan eten is drinken, zorg dat je kind altijd voldoende drinkt.

Slecht eetgedrag kan ook een lichamelijke oorzaak hebben. Het doorkomen van de eerste kiezen kan bijvoorbeeld veel pijn opleveren. Vooral bij heel jonge kinderen zien we dat fases van meer en minder eten samenvallen met groeimomenten. Ook goed om te weten is dat de behoefte aan eten bij een kind per dag enorm kan verschillen. De ene dag wil het een liter melk bij de maaltijd, of 3 bananen, de andere dag bijna niks. Als je per dag kijkt, is de voedselinname misschien niet erg gebalanceerd. Maar kijk je over een langere periode, dan blijkt dat kinderen over het algemeen toch alle belangrijke voedingsstoffen binnen krijgen. Luister dus naar de signalen van je kind, want over het algemeen weten kinderen best wat goed voor ze is.”

eKudos Nu Jij

Post a comment