Geniet van het groene gras van de buren

Het is misschien moeilijk toe te geven, maar vaak genoeg lijkt het gras bij de buren niet alleen groener, het is groener. Afhankelijk van hoe opgewonden je raakt van gras kun je daardoor afgunstig worden. Als de buren iets hebben wat jij niet hebt dan wordt je vast af en toe geplaagd door de vraag: ‘Zóóó mooi groen: waarom hun tuin wel en de mijne niet?’

In het beste geval wakkert die vraag creativiteit in je aan, en zul je proberen jouw eigen gras groener te maken. Zelf experimenteren of direct vragen waar Abraham (lees: de buurtjes) de mosterd haalt (lees: graszaden) zijn manieren om dat te bereiken. Niet alle new agers zullen het geloven, maar jaloezie is in de basis een constructieve menselijke emotie. Het laat je soms klote voelen, maar het zorgt er ook voor dat je alert blijft en niet op je luie reet gaat zitten. Een gezonde dosis zorgt ervoor dat liefdesrelaties hecht en exclusief blijven en dat je wilt vechten voor een betere toekomst. Zonder jaloezie geen vooruitgang.

Pogingen om jezelf voorgoed te bevrijden van alle jaloezie is hetzelfde als willen dat je niets meer wilt: een paradoxale, onmogelijke opgave. Voor wanneer het groene monster je echter toch weer eens teveel wordt, hier enkele reminders om er beter mee om te gaan.

1. Wees creatief
Staar je niet blind op wat je NIET hebt, maar kijk ook hoe je kunt krijgen wat je WEL wilt. Jaloezie wordt pas echt zwart en zwaar, wanneer je stopt met actie ondernemen en de conclusie hebt getrokken dat iets gewoon niet voor jou is weggelegd. Mensen worden gelukkig van het proces, niet van de eindbestemming. Blijf niet hangen in gepieker of spijt over wat je allemaal ontbeert in je leven, maar doe iets, en leer ervan.

2. Wees realistisch.
Mogelijk is het gras echt groener bij de buren, maar we overschatten hoe gelukkig het eigendom van de buren ons zou maken als wij het zelf zouden hebben. Onderzoek naar geluk wijst ondubbelzinnig uit dat mensen hun eigen geluk niet goed kunnen inschatten. Zelfs na de grootste ramp (volledige verlamming) of mazzel (loterijhoofdspijs winnen) blijken mensen na een jaar weer op hun oude geluksniveau te zitten. Ongelooflijk, maar waar. Mensen blijken redelijk stabiel in hun geluk wanneer zij voldoende geld, vrienden en intimiteit hebben en zichzelf uitdagende doelen stellen. De rest is bijzaak zo blijkt. Daarom…

3. Wees dankbaar voor wat je hebt
Het klinkt misschien ontnuchterend, maar de meest betrouwbare route naar geluk (en minder jaloezie) is je verwachtingen naar beneden bij te stellen. Onze generatie heeft geleerd dat je alles kunt bereiken als je er maar hard genoeg voor werkt. Deze hardnekkige neiging blijkt veel mensen chronisch ongelukkig en ontevreden te maken. Het laat ze slecht voelen over zichzelf. Die maakbaarheid is schijn. Je kunt niet topsurfer zijn, een leuk gezinsleven onderhouden, een kei zijn in je werk, en tussendoor seks hebben met iedereen die je aantrekkelijk vind. Elk perspectief dat je kiest heeft beperkingen. Het is een hele kunst om dankbaar te zijn met wat je hebt (zonder eerst te verliezen wat nu vanzelfsprekend voor je is).

4. Elk succes van heeft zijn prijs
Je kunt niet zulk mooi gras als de buren hebben als je er niet ook zoveel moeite en tijd in steekt als zij. Vaak onderschatten we hoe hard anderen voor hun successen hebben gewerkt. Het lijkt vaak ten onrechte alsof het ze is komen aanwaaien. We zien vaak alleen de glitter en glamour van het succes omdat het opvalt, en vergeten het anonieme vergieten van bloed, zweet en tranen achter de schermen.

5. Geniet van het groene gras van buren
Mensen stellen soms belachelijke en onmogelijke eisen aan zichzelf, hun partners en het leven. Ze willen de lusten zonder de lasten, munt zonder kop. In realiteit kun je niet een passionele, obsessieve relatie hebben zonder jaloezie te voelen. Je kunt niet hoog vliegen en verwachten dat je zacht zult landen. Je kunt niet een seksueel ‘gezonde’ partner aan de haak slaan en verwachten dat deze niet ook anderen dan jijzelf aantrekkelijk vindt.

Wanneer je helder voor je geestesoog ziet dat je hoe dan ook niet aan jaloezie kunt ontsnappen zonder daarbij het object van je verlangen ook los te laten, dan kun je eigenlijk maar een ding doen: ontspannen en accepteren dat jaloezie er voor nu eventjes bij hoort. Als je jaloezie niet veroordeelt als iets waar je vanaf moet, dan kun je nuances leren ontdekken in de emotionele golfbeweging die jouw verlangens veroorzaken.

Mensen die veel mediteren (of op een andere manier hebben ervaren hoe ze kunnen ‘loslaten’) ervaren op een gegeven moment dat ze kunnen genieten van het leven zonder elk geluksmoment te willen vastgrijpen en inkapselen. Leren genieten zonder je blind te staren op eigendomsrechten of de angst voor vergankelijkheid is niet alleen een reële mogelijkheid, het is de enige levenshouding die duurzaam geluk oplevert. Oefening baart kunst.

De mensen die leren genieten van het groene gras van de buurtjes zijn misschien wel gelukkiger dan de buren zelf. Ze hebben er in ieder geval minder werk aan.

eKudos Nu Jij

Post a comment