De schemerzone tussen liegen en waarheid spreken

Pinokkio’s belangrijkste kenmerk is dat zijn neus groeit wanneer hij liegt. Dit sprookje is niet ver van de werkelijkheid voor moderne neuropsychologen: ook zij kunnen fysieke veranderingen waarnemen wanneer iemand zich op een leugentje verlaat. De hersenen laten dan meer activiteit zien dan wanneer iemand de waarheid vertelt. Liegen vraagt om meer mentale controle en inhibitie. Ook kost liegen meer tijd dan waarheidsspreken.

Betekent dit dat vreemdgangers, dieven, oplichters en andere beroepsleugenaars tot een uitstervend ras zullen behoren?

Neen, wees gerust als jij tot het type behoort dat afhankelijk is van leugentjes: hoe meer je liegt, hoe makkelijker en natuurlijker het wordt. Gewoon oefenen dus. You can fake it, until you make it! De ‘werkelijkheid’ is voor onze hersenen een behoorlijk wendbaar ding.

En dat is ook het gevaar, voor je het weet geloof je in het gevaarlijke regenboog-complot!

Zie ook het artikel: Een leugentje om bestwil, mag dat?

eKudos Nu Jij

Post a comment