Valentijnsdag: vier je onafhankelijkheid!

Ik las dat sommige singles extra ongelukkig worden op Valentijnsdag. Ze worden er dan bruut op gewezen dat er niemand is om het mee te vieren. Er wordt de laatste dagen volgens Vicky Larson veel gegoogled op trieste woordcombinaties als: ‘valentijn’ + ‘alleen’ of ‘gescheiden’.

Ben jij ook vrijgezel en ongelukkig? Je hebt geluk, ik ben in een liefdevolle bui vandaag. Laat mij je herinneren waarom je ook wel eens blij mag zijn met je alleenstaande status.

1. Geen relatie hebben betekent ook dat je NIET in een slechte relatie zit
Hiep hoi, hier mag je niet te licht over denken. Heel veel mensen zitten in onbevredigende, nare, of zelfs destructieve relaties. Jij niet. Ook ben je niet uitgehuwelijkt! Gefeliciteerd!

Vind je een nare relatie beter dan helemaal geen relatie? Oei, dan raad ik je aan jouw bevoorrechte situatie creatief en positief te herinterpreteren. Even wat statistiek met de natte vinger. Er zijn drie types gesettelde relatie-hebbenden: the lucky few die gelukkig zijn in de liefde, een meerderheid die gewoon blij is iemand te hebben, en de rest met een slechte of vervelende relatie en daar in blijft hangen uit angst voor alleen-zijn. De mensen met een ‘perfect’ liefdesleven zijn jaloeziewekkend, maar ook verreweg in de minderheid. Jij hebt nog kans daartoe te behoren.

2. Alleenstaand? Je bent niet alleen
James Blunt en Shakira zijn ook vrijgezel! Kortom, je bent in goed gezelschap. Als je alleen maar met gesettelde mensen omgaat, kan het confronterend – ja, zelfs eng – zijn, als al je vrienden monomaan bezig zijn met hun nieuwe liefdeshok, zwangerschap of kroost. Je doet even niet mee. Het geeft sommige mensen het gevoel buiten de boot te vallen. Bedenk: de vriendengroep is klein, de wereld groot. Het is prettig om met mensen om te gaan die in dezelfde herkenbare fase zitten, investeer daarom ook wat meer in andere mensen en activiteiten. Dat biedt een gezond tegenwicht voor de kleine wereld van de gesettelden.

Als je single bent heb je trouwens de tijd mee. Het wordt namelijk steeds normaler single te zijn. Volgens het CBS zijn er nu 2,6 miljoen singles in Nederland, in de komende tien jaar verwachten ze er nog een miljoen bij.

3. Single-zijn is de beste manier om jezelf te ontwikkelen

We hebben weerstand tegen single-zijn omdat we lui zijn en naar zekerheid hunkeren. Het voelt daarom als armoe om geen verkering te hebben. Leuk of niet, de werkelijkheid is dat singles noodgedwongen aan zelfontwikkeling moeten doen. Inkakken is geen optie. Singles moeten hun libido en frustrerende momenten van eenzaamheid omzetten in daden. Ze moeten er op uit om gezelligheid op te zoeken en zijn daarom vaak actiever, socialer, creatiever, beweeglijker, experimenteler en leergieriger. Ik snap het als je jaloers bent op het comfort van je gesettelde vrienden, maar dat komt omdat je lui bent!

4. Wat jij als ‘gebrek aan liefde’ ziet, is ‘vrijheid’

Ik zeg het vaker: we interpreteren ons leven niet per se naar waarheid. We zijn getraind om ons te focussen op wat we missen. Hoewel ik behoorlijk wat mensen ken die het prima met zichzelf kunnen vinden (zonder tegen zichzelf te liegen) hebben veel mensen een angst en grote weerstand voor alleen-zijn. Ik veroordeel dat niet, maar dat is natuurlijk de echte armoe.

Geniet daarom vandaag maar wat meer van je vrijheid. Voor je het weet moet je volgend jaar nog verplicht uit eten of zo. Brrr!

eKudos Nu Jij

Post a comment