Wat hebben patat en bier gemeen?

Mensen die te vaak, te diep in het glaasje kijken, hebben volgens een Amerikaans onderzoek ook meer kans om te vaak, te diep in de patatzak of snoeptrommel te graaien. In de Verenigde Staten is obesitas een groot probleem. Iemand is obees met een BMI van hoger dan 30. In de laatste decennia is het percentage obesen gestegen van 15 procent van de hele bevolking (eind jaren 70) tot 33 procent in 2004. In Europa is dat iets minder dan 16 procent: de helft. Obsesen hebben een verhoogde kans op hoge bloeddruk, diabetes, hartziekten, beroerten en sommige kankers.

De onderzoekers speculeren dat we tegenwoordig meer voedsel eten dat op dezelfde beloningscentra in de hersenen inwerkt dan alcohol en drugs. Het gaat volgens hen om een bepaalde combinatie van suiker, zout en vet die verslavend werkt. Mensen die een zwak hebben voor alcohol zijn volgens de onderzoekers mogelijk ook gevoeliger voor dit soort voedsel.

Dus, als je jezelf dit jaar hebt voorgenomen minder te drinken…

eKudos Nu Jij

Post a comment