Communicatieregel 8. Doseer dooddoeners en flauwe grappen

Sommige mensen hebben het talent dat ze alles snel kunnen relativeren en de lichte, luchtige kant van de zaak benadrukken. Ze kunnen moeilijkheden of kritische noten van anderen goed relativeren door die te beantwoorden met dooddoeners als: ‘Ach, we hebben allemaal weleens dat…’; ‘Tja, dat is ook lastig’, ‘Je bent niet voor niks blond, misschien moet je je haar maar eens verven.’ Juist in intieme relaties zie je dit vaak.

Dit artikel is onderdeel van deel 2 van de cursus ‘Communiceren kun je leren’.

Misschien is je gesprekspartner nogal dramatisch over zaken waar jij verder niet om maalt, maar door alles luchtig of grappig te houden geef je het gevoel dat je partner niet serieus neemt. En dat zorgt, als het een gewoonte is, niet voor een steunende sfeer. Het helpt als je als je af en toe iemands gevoel erkent door er serieus naar te vragen of een serieuze steunbetuiging te geven.

Pas op met dooddoeners en flauwe humor:
Hij: ‘Ongelooflijk, die vrouw ken ik al vier jaar, maar ze deed gewoon of ze me helemaal niet zag staan. Brrrr, wat een irritant mens.
Zij: ‘Ach ja, niet iedereen is zo’n kletskous als jij. Wat kan jou het schelen?’
Hij: Ja, dat doe ik wel, ik heb verdomme m’n best voor die vrouw gedaan, toen niemand haar wilde hebben bij onze afdeling. Het irriteert me mateloos.
Zij: ‘Nou, nou, hoe erg is dit nou. Je had toch geen affaire met haar, haha.’

Erken de gevoelens van je partner:
Hij: ‘Ongelooflijk, die vrouw ken ik al vier jaar, maar ze deed gewoon of ze me helemaal niet zag staan. Brrr, wat een irritant mens.
Zij: “Wat een raar mens dat ze jou niet gewoon gedag zegt. Jullie hebben drie jaar samengewerkt. Ik denk dat ze gewoon in een moeilijke tijd zit, sinds dat ongeluk.
Hij: Huh, heeft ze een ongeluk gehad?
Zij: Nee zij niet, haar man is vorig jaar verongelukt in de auto. Wist je dat niet?
Hij: Nee, het blijft een stom mens, maar dat is wel erg voor haar.

Overigens is deze relativerende strategie van de partner vaak een direct antwoord op een verwijtende, of zeurende manier van communiceren van de andere partner. Deze communicatiestijlen houden elkaar vaak in evenwicht. Hoe meer de één verwijt en zeurt, hoe meer de ander zich er met een dooddoener vanaf doet, hoe harder de ander weer met een verwijt komt. Vaak zijn partners zich niet van deze vicieuze cirkel bewust.

eKudos Nu Jij

Post a comment