Kijken naar mooie mensen: knauw voor je zelfbeeld of egoboost?

De resultaten van dit onderzoek van Zwanny Bosch zijn opvallend. Het blijkt dat sommige vrouwen een positiever en mooier zelfbeeld krijgen wanneer ze naar een knappe vrouw kijken dan wanneer ze een minder fraai type zien. Aangenomen werd – ook door mij – dat jezelf vergelijken met mooie-mensen-in-blaadjes veel eerder een knauw voor je zelfbeeld zou betekenen dan dat het een egoboost geeft. Ik had het mis: het hangt volgens Bosch af wat voor type je bent: een vergelijker of een niet-vergelijker. Het precieze onderscheid wordt uit de gebrekkige samenvatting niet heel duidelijk (het volledige artikel is nog niet online), maar vergelijkers voelen zich beter als ze een mooie vrouw hebben gezien, niet-vergelijkers slechter. Hoe kan dat?

Bosch: “Vergelijkers hebben een minder stabiel idee over hun eigen aantrekkelijkheid dan niet-vergelijkers en denken dat ze veel gemeen hebben met anderen. Het lijkt erop dat vergelijkers geen scherp zicht hebben op hun niveau van aantrekkelijkheid en minder uitgesproken zijn in hun zelfbeeld en dat ze het beeld van zichzelf gemakkelijk aanpassen aan degene met wie ze zich vergelijken.”

Als Bosch – zoals in veel psychologie-onderzoek gebeurt – vooral 22-jarige studentes heeft getest dan weet ik niet of ze dezelfde resultaten zou behalen voor vrouwen van middelbare leeftijd en ouder. De samenvatting zegt daar niks over.

eKudos Nu Jij

Post a comment