Ruzie maken is heilzaam, mits…

Conflicten zijn soms broodnodig om uit te praten wat je stoort aan elkaar. Ga je die uit de weg, dan zal dat het vertrouwen en de intimiteit niet ten goede komen. Ruziemaken met je hartendief is prima, als je het maar goed doet. Dit onderzoek bevestigt het maar weer eens. Sommige veelplegers hebben een prima relatie. Dat komt omdat zij met hun woorden en gedrag de ander niet nodeloos kwetsen en weinig schade achterlaten.

Lees verder

eKudos Nu Jij

One comment

  1. Gus

    Ruzie maken met jouw partner is een belangrijk bestanddeel van een gezonde relatie. Een relatie zonder conflicten wordt de relatie saai en wordt het een soort broer-zus relatie.

    In het boek “I love you but I’m not in love with you” van de schrijver/relatietherapeut Andrew G. Marshall, 2006 Bloomsbury (vertaald in het Nederlands: Ik hou van je, maar… Alles wat je moet weten om je relatie spannend te houden) adviseerde de schrijver ruzie te maken met jouw partner. Hij zegt dat ruzie maken is een belangrijk ingrediënt van een gezond partnerschap; het legt de belangrijke kwesties bloot en stelt beide partners in staat onderscheid te maken tussen kleine irritaties en ernstige problemen. Een botsing levert de prikkel om te zeggen wat je op je lever hebt, maakt korte metten met smoezen en uitvluchten en schept het gevoel dat “er iets moet gebeuren”.

    Maar, in het boek “Why Men Want Sex and Women Need love” van Allan en Barbara Pease, 2009 Orion Publishing Group (vertaald in het Nederlands: Waarom mannen seks willen en vrouwen liefde nodig hebben) adviseren de schrijvers dat je eerst een aantal fikse ruzies met jouw potentiële partner moet hebben voordat je overgaat naar een vaste verbintenis.

Post a comment