Valse bescheidenheid siert meer dan eerlijk opscheppen

Beste Relatiedokter,
Als ik een vrouw leuk vind dan praat ik al snel over mijn goede eigenschappen en bezittingen. Zo heb ik een goede baan en een dure Audi. Het voelt een beetje goedkoop, maar ik zou niet weten wat ik anders moet doen. Mijn vraag: waarom werkt dat soms wel, maar heel vaak eigenlijk niet? Vooral leuke vrouwen reageren er niet goed op.

We willen in de liefde allemaal onze sterke eigenschappen aan de man of vrouw brengen. Vooral mannen doen dit soms op een heel directe manier. Het grappige is dat dit zelden werkt als je toehoorders door hebben dat je het er om doet. Stoere of verleidelijke kletskoek helpt zelden indruk maken. Datzelfde geldt voor een overdaad aan grappen, formele hofmakerij of glitter en glamour. Het kan, in de juiste context, allemaal helpen, maar vaak gebeurt het zo opzichtig dat een ander er achterdochtig van wordt. Uitspraken als: ‘Ik heb een Porsche’ of ‘Ik was de beste tennisser van Velsen-Noord’ worden al snel geïnterpreteerd als ‘Ik wil indruk op je maken en jij lijkt me een makkelijk slachtoffer’. Mensen die echt ‘gaaf’ zijn zullen het waarschijnlijk niet snel over zichzelf hoeven hebben omdat hun ‘gaafheid’ natuurlijk voor ze is.

Misschien ben je ervan overtuigd dat je de leukste persoon op aarde bent, maar over het algemeen is het niet genoeg om te zeggen: ‘Ik zit in een leuke band, vind mij leuk.” Mensen raken meer overtuigd dat je leuk bent als je gewoon vriendelijk doet tegen de ober, of een oud dametje helpt oversteken. Dit geldt voor alle adjectieven: zeggen dat je swingend, spontaan, grappig, supergoed in bed, populair, intelligent wordt gezien als een goedkope verkooptruc (en een licht gebrek aan zelfvertrouwen). Zelfs indirect opscheppen is verdacht. Name dropping, referenties naar anderen, als je het niet subtiel brengt is het flauw. ‘Mijn ex zei net dat ze mij mist omdat haar nieuwe vriend haar niet zo goed bevredigd als ik’; ‘Mijn gloednieuwe Mercedes is nu al vies’; ‘Mijn beste vriendin, Katja Schuurman, belde me net.’ Als je je pluspunten niet kunt op een subtiele manier laten zien, hou wijselijk je mond. Totdat de ander er uit zichzelf naar vraagt natuurlijk.

eKudos Nu Jij

3 comments

 1. Victor Verlon

  Precies, de meeste vrouwen houden niet van opschepperij. Dat kan niet vaak genoeg gezegd worden. Ook mag de opschepper zich afvragen waar die op-schep-drang eigenlijk vandaan komt; hoe ziet hij zichzelf zonder die goede baan en dure Audi?

  Maar wat is dan een goed alternatief voor opschepperij? Gebruik je nieuwsgierigheid door vragen te stellen. Je stelt je zo meer open voor de ander. Dat werkt niet alleen beter, het is een veel gezonder uitgangspunt.

  Trouwens, over dit onderwerp heb ik een tijdje geleden geblogd, een interessante aanvulling lijkt me:

  http://www.aantrekkingskracht.com/converseren-gevaarlijke-fout-tijdens-converseren

 2. Ronnie

  Er zijn vast vrouwen (die ook leuk gevonden worden) die opscheppen leuk en interessant vinden en misschien zien als het juiste gedrag voor een ‘alpha mannetje’.

 3. DuSe

  Hoe zit het dan met meisjes die opscheppen tegenover andere meisjes?
  Ik heb een vriendin, die de laatste tijd heel erg aan het opscheppen is en dan vooral in het bijzijn van anderen (terwijl ik ook merk dat ze heel onzeker is en heel veel piekert)? Een voorbeeld is bijvoorbeeld dat ze mij vertelt dat ze denkt dat een ‘meisje’ jaloers op haar is, omdat ze haar advies gaf? Ze interpreteert dit soort zaken heel snel negatief en denkt dat iedereen op haar jaloers is en ik erger me hier heel erg aan? Tips hoe ik hiermee zou om moeten gaan? Durf niet eens mijn mening meer te geven, omdat ik bang ben dat ze straks hetzelfde gaat denken over mij en daar heb ik geen zin in.

Post a comment