Trouwen maakt depressief

Artikel uit Spits van 26-11-2008 door Pieter van den Akker:

Depressie na huwelijksdag
Steeds meer mensen worden depressief na hun bruiloft. Deze toenemende gevoelens van spijt, verdriet of frustratie ontstaan doordat velen een vals idee van huwelijksgeluk hebben en er ten onrechte van uitgaan dat de partner hen automatisch gelukkig zal maken. Dat concluderen Amerikaanse psychologen in een onderzoek.

Volgens Nederlandse relatiedeskundigen is het in ons land een minder voorkomend probleem dan in de Verenigde Staten. Dat heeft vooral te maken met de christelijke achtergrond van veel Amerikanen, stellen relatiepsycholoog Marcelino Lopez en psychosociale therapeut Margreet Wagenaar. Die brengt met zich mee dat ongehuwd samenwonen en seks voor het huwelijk vaak taboe zijn, legt Lopez uit. “In Nederland is het huwelijk voor de meeste mensen een bekroning op wat ze al hebben. Ze wonen al een tijd samen, hebben vaak al kinderen en weten dondersgoed waar ze aan beginnen. Dat geldt voor Amerikanen minder.”

Dezelfde mensen
Desondanks herkennen beide relatiedeskundigen zich in de bewering van de onderzoekers dat veel mensen ervan overtuigd zijn dat een huwelijk alle mogelijke relatieproblemen als sneeuw voor de zon doet verdwijnen. Lopez: “Het blijven dezelfde twee mensen, die met elkaar moeten samenleven en een huishouding moeten voeren. Het is moeilijk om alle beloften in te lossen van het huwelijk als mijlpaal in je leven.”

eKudos Nu Jij

Post a comment