Esquire’s relatiedokter geeft raad over slaapseks

Voor de website van het mannenblad Esquire beantwoord ik wekelijks een typische mannenvraag over vrouwen. Deze meneer heeft een vreemd, maar serieus probleem…

Peter*: Ik heb waarschijnlijk een rare vraag: mijn vrouw probeert mij af en toe midden in de nacht aan te randen. Zij wordt daarbij heel agressief en dwingend. Niet iets waar ik opgewonden van raak. Eerder bang. ’s Ochtends zegt ze dat ze zich niks herinnert. Wat moet ik hiervan denken?

Antwoord: Ik vermoed dat je vrouw lijdt aan een bijzondere vorm van slaapwandelen: sekssomnia. Slaapwandelen – of somnambulisme zoals deze schemerige activiteit ook wordt genoemd – gaat verder dan wandelen alleen. Dat heb jij aan den lijve ondervonden. Koken, baden, masturberen, seksen, autorijden, gebouwen beklimmen en het plegen van een moord: Het zijn allemaal geregistreerde activiteiten van mensen die eigenlijk in diepe slaap verkeerden. Het schijnt dat ongeveer twee op de tien mensen wel eens aan slaapwandelen. De ogen zijn daarbij open, er is bewustzijn van de omgeving, maar er is geen ‘geest in de machine’. Heldere oorzaken van waarom de een dagelijks slaapwandelt en de ander niet, zijn onbekend. Wat we wel weten is dat, terwijl je vrouw in een slow wave sleep (diepe slaap) verkeert, haar motorisch hersencentrum kan ontwaken om er een geheel eigen feestje te maken. Meestal blijft het bij meer onschuldige routinehandelingen, maar, hoewel ik geen exacte cijfers ken, komt ook ‘spookseks’ best vaak voor. Vaak gebeurt het op een tedere en liefdevolle manier, soms met de hand op de keel. In jullie geval gaat het er dus agressief aan toe, begrijp ik. Een bezoekje aan een centrum dat gespecialiseerd is slaapstoornissen, zou uitkomst kunnen bieden. Er is een spierverslappend middel op de markt die de ongewilde nachtelijke sexcapades van je vrouw kan remmen.

* Naam is op verzoek geanonimiseerd

eKudos Nu Jij

3 comments

 1. Nicole

  Mijn vraag is of deze aandoening zomaar ineens kan opduiken als iemand eind 40 is, en of het ook bij 1 keer kan blijven?
  Of betekent het dan iets anders?

 2. ikke

  Hoi,

  Ik lijd aan sekssomnia en ik heb hierbij hulp nodig.
  Ik betast mijn vrouw nu al een tijd in Haar slaap, zonder dat ik hier iets van weet. Ik slaap dan.

  Ons leven is 3 jaar geleden flink over hop gehaald door verschillende gebeurtenissen. Hier door hebben we geen sex meer en dat uit zich in dat ik in mijn slaap haar betast.

  Ik wil dat dit stopt, want dit is voor haar niet leuk en het is niet goed voor onze relatie. Ik wil haar niet kwijt hier door.

  Waar kan ik hiervoor hulp krijgen.

  Alvast bedankt

Post a comment