Eenvoudige, oppervlakkige manieren om aantrekkelijker te lijken – wetenschappelijk getest!

Familiarity creates liking is een bekend citaat uit de psychologie. Vrij vertaald betekent het dat alleen al het regelmatig bij elkaar in de buurt zijn voor een band zorgt. Daarom is het goed om als single vaak bij leuke mensen in de buurt te zijn. Het zorgt ervoor dat iemand jou kan ontdekken. Maar voor de vonk is vaak iets extra’s nodig.

Sommige mensen hebben weinig nodig om potentiële partners en bewonderaars te prikkelen. Ze zien er indrukwekkend uit, zijn charmant, charismatisch en grappig, en hebben misschien een interessant verhaal te vertellen. De meesten van ons zijn gemiddeld en moeten extra ons best doen om een bui vol vlinders te creëren. De adviezen hieronder doen geen wonderen, maar ze kunnen wel helpen. De meeste tips zijn bovendien verbluffend eenvoudig.

Brrrr, liefde op de eerste schrik!
Een romantische setting creëren op je eerste date lijkt logisch. Je wilt je date maar wat graag laten zien wat je allemaal in huis hebt. Een dure wijn, kaarsjes, sfeervol muziekje, romantisch dvd’tje: het zijn standaardingrediënten waarnaar we vaak grijpen om een vonk te laten overslaan. Maar of dat nu zo verstandig is? Volgens psychologisch onderzoek kun je je date beter uitnodigen in de botsautootjes, samen een bezoekje brengen aan het spookhuis of ’s nachts door een donker steegje lopen in een gevaarlijke buurt terwijl je een eng verhaal vertelt. Een griezelige omgeving of een spannend avontuur werkt sneller romantiek in de hand. Je date zal zijn of haar bonkende hart eerder aan jou toeschrijven dan aan de plaats of activiteit. Dus als jullie toch een filmpje doen op de eerste date weet je welk genre het moet zijn.

‘Ik krijg het warm van je’
Nog een sterk staaltje onbewuste psychologie om meer aantrekking en affectie te creëren. Wil jij dat je date het warm van je krijgt? Bied hem of haar dan thee aan in plaats van een glaasje fris. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat mensen meer sympathie voelen voor de ander wanneer ze hete thee krijgen voorgeschoteld dan wanneer ze een koud frisdrankje krijgen. De fysieke warmte wordt vertaald naar persoonlijke warmte.

C’est la musique qui fait la romantique
Muziek heeft een sterke uitwerking op onze geest. We kunnen ons er bijvoorbeeld kalm, vrolijk of romantisch door voelen. Uit onderzoek blijkt dat jonge vrouwen die net romantische muziek hebben beluisterd, twee keer zo vaak ‘ja’ zeggen tegen een date met een aantrekkelijke jongeman als wanneer ze top-veertigmuziek hebben beluisterd. Zorgvuldig gekozen woorden, muziek, geuren en beelden zijn uitermate geschikt voor het creëren van een romantisch moment. Handig dus daar van tevoren eens over na te denken. Marvin Gaye doet het vast goed.

Het podium op, de microfoon in je handen
Ze vallen op: mensen die niet bang zijn voor de groep te staan en hun zegje te doen. In het middelpunt van de belangstelling staan, is voor de meesten geen prettige situatie. In een mal onderzoek bleek dat een openbaar praatje houden enger werd gevonden dan sterven. Die openbare spreekangst is een groot voordeel voor de selecte groep mensen die dit wel graag doet. Het maakt ze bijzonder, terwijl ze verder misschien helemaal niet zo bijzonder zijn. We dichten deze mensen onterecht bijzondere gaven toe: waarom zouden ze anders op een podium staan? En precies dat maakt ze ook aantrekkelijker.

In het middelpunt, letterlijk
Kan je geen leuk kunstje? Durf je niet het podium op? In het strategische midden van een kamer of ruimte zitten helpt ook al om positief op te vallen. Uit onderzoek blijkt dat de middenmensen meer aandacht trekken dan de mensen aan de zijkant. Goede plekken zijn: vooraan in de klas, aan de bar of bij de deur. ‘Oeps, sorry, is dat jouw teen waar ik op sta?!’

Draag rood
Rood wordt niet voor niets gezien als de kleur van de liefde. De wetenschap bevestigt het. Door rood te dragen word je aantrekkelijker gevonden. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Kijk iemand iets langer aan dan normaal
Oogcontact heeft veel effect. Als twee mensen elkaar leuk vinden gaan de ogen vanzelf wijder open en de wenkbrauwen omhoog en door elkaar zo aan te kijken vinden ze elkaar extra aantrekkelijk. Door iemand iets langer aan te kijken, prikkel je hem of haar om ook op jou te letten. Combineer dit met een natuurlijke lach en de ander wordt bewust of onbewust geprikkeld om jou op een iets andere manier te zien. Het kan zijn dat iemand er niet op reageert of er geen zin in heeft. Dat merk je gauw genoeg, geeft niks. Je hebt tenslotte niets raars gedaan.

Lach
De leukste manier om op te vallen is door gewoon plezier te hebben, vooral met je vrienden. Niets zo aanstekelijk als lachende mensen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die pratend en lachend op foto’s staan aantrekkelijk gevonden worden. We willen ook een glimp van dat geluk opvangen. De wet van de aantrekkingskracht: Like attracts like. Als je blij bent en openstaat voor anderen, trek je gelijkgestemde mensen aan.

Eventjes aanraken
Op foto’s waar de ene persoon een ander aanraakt wordt eerstgenoemde meer status toegekend. Wanneer je iemand tijdens een gesprek af en toe eventjes aanraakt, vergroot dat de kans aanzienlijk dat hij of zij je leuk en interessant gaat vinden. In onderzoek naar verleiding- en verkooppraatjes waarbij het enige verschil een schijnbaar vriendschappelijke aanraking op de schouder was, hadden de casanova’s en verkopers (M/V) een derde tot de helft meer succes. Hoe werkt dat? Volgens de onderzoekers is het aanraken een teken dat je zelfvertrouwen hebt en dat je je op je gemak voelt. En dat wordt aantrekkelijk gevonden.

Betrek ‘concurrenten’
Ben je een man? Dan doe je er volgens onderzoek goed aan andere vrouwen in het spel te betrekken. Vrouwen vinden een man aantrekkelijker als ze zien dat andere vrouwen graag in zijn nabijheid verkeren. Uitgaan met vriendinnen is voor een jager zo gek nog niet.

Mannen, doe een gevaarlijke sport, liefst een teamsport
Sommige mannen denken dat ze vooral aantrekkelijk worden gevonden als ze aardig en attent zijn. Dat is niet per se waar. Lef wordt als een extreem aantrekkelijke mannelijke eigenschap gezien. Uit onderzoek blijkt dat mannen die aan een gevaarlijke sport doen een streepje voor hebben op minder avontuurlijke mannen. Klimmen, kitesurfen en paragliden worden als ‘aantrekkelijke’ sporten gezien. Teamsporters hebben ook een streepje voor. Het blijkt dat vrouwen teamsporters onbewust associëren met vaardigheden die ook belangrijk zijn voor het ouderschap: samenwerking, kameraadschap, aanpassingsvermogen. Dus wil je middels sport je aantrekkelijkheid vergroten? Combineer gevaar met teamwork: rugby.

Praat eerder over reizen dan films of goeie boeken
Onderzoek van Richard Wiseman onder daters laat zien dat minder dan 8% een tweede date wilde als ze het over ‘goeie films’ gehad hadden. Mannen en vrouwen hebben vaak een andere smaak als het gaat om films. Als het tijdens een date over reizen en verre oorden ging zag 18% een vervolgafspraak wel. De gesprekken over reizen gingen met name over exotische of spannende vakanties en droombestemmingen. Dit soort gesprekken geeft mensen een goed gevoel, waardoor ze vervolgens aantrekkelijker overkomen op de ander.

Stel prikkelende vragen
De beste manier om iemand te leren en meteen spanning te creëren is om het naar persoonlijke en intieme dingen te vragen. Een element van lichte verwarring, ongemakkelijkheid en verrassing is de beste manier om een vonk te creëren. Timing is hierbij belangrijk, want een persoonlijke vraag op het verkeerde moment kan ervoor zorgen dat iemand de deur dichtdoet. Een goede vraag open deuren en volgt meestal logischerwijs uit het gesprek als je oprecht geïnteresseerd bent in de ander. Wat veel mensen tegenhoudt om hun natuurlijke nieuwsgierigheid te bevredigen is angst dat ze daardoor raar of wanhopig worden gevonden. Angst om raar gevonden te vonden (lees: angst voor afwijzing) is de grootste vijand van verleiding. De reden waarom brutalen de halve wereld is niet omdat zij brutaal zijn, maar omdat zij durven te vragen waarnaar ze verlangen. En in tegenstelling tot wat mensen denken (‘Zo ben ik niet!’) kun je dat best leren.

Misschien herken je inmiddels de rode draad in dit artikel. Alles wat iemand fysiek opwindt, kan ook helpen om romantische aantrekkingskracht te creëren. In de botsautootjes gaan, iemand iets langer aankijken dan normaal, samen dansen of sporten, uitdagende vragen stellen, zelfs verwarring en ongemakkelijkheid kunnen iemand nieuwsgierig naar jou maken.

eKudos Nu Jij

Post a comment