Worden de meeste mensen echt gelukkig van dat stralende zomerweer?

Blog van collega Janneke:

In Nederland is er geen dankbaarder gespreksonderwerp dan het weer. Als het gesprek even stilvalt, kun je altijd nog over het weer beginnen. Lekker weer, hè? Wat een rotweer. Koud zeg! en zo voort, en zo verder. Ook gaan wij er in ons taalgebruik van uit dat het weer iets met ons humeur te maken heeft. Een stemming als een donderwolk, het zonnetje in huis, een stralend humeur. Zon staat voor een opgewekte stemming, sneeuw, kou en regen voor meer chagrijn. Dat is precies hoe de meeste mensen er intuïtief erover nadenken. Maar klopt dat eigenlijk wel met hun gevoel wanneer het schuwe Nederlandse zonnetje weer eens schijnt of de regen met bakken uit de lucht valt?

Onderzoekers aan de Universiteit van Utrecht zochten het uit. Vierhonderd deelnemers (adolescenten en hun moeders) waren na het onderzoek in vier groepen te verdelen:

Geen invloed : bij ongeveer de helft van de deelnemers is het weer helemaal niet van invloed op hun stemming (47,8 %). Regen, wind, zon of storm… hun humeur wordt er nauwelijks of niet door beïnvloed.

Zomerliefhebbers: je zou verwachten dat deze groep het grootst zou zijn. Veel zon, hogere temperaturen en weinig regen zorgen voor een beter humeur. Het vreemde is dat deze groep een minderheid is, 16,8 %. Ongeveer 10% kleiner dan de zomerhaters.

Zomerhaters: je hoort er minder over, maar deze groep beslaat meer dan een kwart van de mensen, 26,8 %. Deze groep is precies tegenovergesteld aan de zomerliefhebbers. Ze hebben een beter humeur bij lagere temperaturen, en als het regende.

Regenhaters: hoeveelheid zon en de temperatuur zijn niet van invloed op deze groep. Waar zij een hekel aan hebben, is regen (8,7 %).

Wat vooral verrassend is, is dat er in dit onderzoek relatief veel mensen zijn die een hekel hebben aan zomerweer. Het zet onderzoeker Theo Klimstra van de Universiteit Utrecht aan het denken. De winterdepressie wordt tot nu toe gezien als de meest voorkomende seizoensafhankelijke psychische aandoening. Maar is een zomerdepressie mogelijk niet een veel groter probleem?

Er werd ook een verband gevonden tussen hoe moeders en kinderen door het weer worden beïnvloed. Wat voor weertype je bent krijg je waarschijnlijk van huis uit (en/of in je DNA) mee.

Meer lezen?

eKudos Nu Jij

Post a comment