Je mist meer dan je ziet

Via collega Janneke:Psychologisch woordenboek: inattentional blindness
Heb je je wel eens afgevraagd waar Hans Klok zijn magie vandaan haalt? Het heeft meer met jezelf te maken dan je je misschien realiseert. Veel goocheltrucs zijn gebaseerd op de manier waarop je brein informatie verwerkt. De meeste mensen overschatten hoe scherp hun observatievermogen is. We hebben het idee dat ons brein alles keurig registreert en dat er – als we een beetje opletten tenminste – weinig aan onze aandacht ontsnapt.

Niets is minder waar. Via je ogen krijgt het brein zoveel informatie aangeleverd dat het steeds keuzes moet maken. Door je aandacht ergens op te richten maakt je brein een selectie tussen wat relevant, en wat overbodig is. Hierdoor kun je in een drukke bus een boek lezen zonder dat je afgeleid wordt door het gesprek van de mensen tegenover je, kun je in een lawaaiige kroeg toch prima een gesprek voeren en kan een konijn in een hoed verdwijnen zonder dat jij het merkt.

Met het volgende filmpje kun je testen hoe alert je bent:

Ongeveer de helft van de mensen ziet de eerste keer dat ze dit naar dit filmpje kijken niets ongebruikelijks. Dat komt door een principe dat psychologen inattentional blindness noemen. Kort gezegd: waar je niet op let, dat is er niet.

Als je zomaar over een dansende man in berenpak heen kunt kijken, is wat we zien dan niet gewoon een illusie?

eKudos Nu Jij

Post a comment