Pas op voor het grote vogelenmonster

Murmuration from Sophie Windsor Clive on Vimeo.

Wanneer het gaat om natuurspektakels is weinig zo indrukwekkend en magisch als de spreeuwenzwerm. Duizenden vogels die zich gedragen als één groot angstaanjagend beest. Een goede evolutionaire strategie om gevaarlijke vijanden te verjagen. Sommige poëtische geesten vragen zich terecht af: ‘Bezitten vogels die in zwermen vliegen of vissen die in scholen zwemmen een collectieve geest die hen in staat stelt als één geheel te bewegen? Zijn het dieren met een hoog ontwikkelde cognitie, een complex instinct of telepathische gaven?”

De verklaring is simpeler. Met behulp van een computermodel dat levende systemen (en groepsgedrag) nabootst hebben onderzoekers laten zien dat slechts drie simpele gedragsregels het ogenschijnlijk onnavolgbare en ingewikkelde gedrag van een spreeuwenzwerm kan verklaren. Laat de spreeuwen allemaal in dezelfde snelheid vliegen (1), op hun directe buren letten (2) en wegvliegen als ze denken een vijand te zien (3).

Meer lezen? Klik hier en hier.

eKudos Nu Jij

Post a comment