Zo vind je liefde op het internet

Deze maand in Psychologie magazine, door Sanderijn Loonen: vijf tips om meer uit je tijd op een datingsite te halen. Drie tips zijn van moi.

Kies een aantrekkelijke buurman of -vrouw
Veel mensen letten vooral op hoe ze zelf op een foto staan. Maar uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers blijkt dat je gezelschap ook van belang is. Als je kiekjes plaatst waarop je naast een aantrekkelijk exemplaar van de andere sekse staat, blijken proefpersonen je eerder als potentieel relatiemateriaal te zien.

Zet het loser-idee uit je hoofd
Online daten wordt nogal eens geassocieerd met mislukking. Als een laatste strohalm voor mensen die het face to face niet redden. Onzin, zeggen onderzoekers. Internetdaters hebben juist meer zelfvertrouwen, weinig datingangst en zijn socialer (Kim et al. 2009; Valkenburg 2007). Bovendien zijn de belangrijkste redenen om online te gaan eerder van sociale dan individuele aard. Mensen gaan niet online omdat ze verlegen zijn, maar omdat ze bijvoorbeeld naar een nieuwe stad verhuisd zijn, of weinig tijd iemand nieuws te ontmoeten. (Barraket en Henry-Waring 2008).

Zie het als een leerzaam experiment
‘Door een tijdje ‘geforceerd’ bezig te zijn met de zoektocht naar een partner kun je veel leren’, zegt psycholoog en initiator van de gratis datingsite relatieklik.nl en knuz.nl Marcelino Lopez. ‘Over hoe je jezelf ziet, wat je graag in een partner wilt en hoe je er eentje probeert te vangen. Je komt automatisch in een flirtmodus en leert spelen met contact – iets wat sommige mensen hebben afgeleerd door een jarenlange relatie. Je wordt handiger. Verander je profieltekst, mailtjes of foto’s en meet het verschil in reacties!’

Net als in het echte leven
‘Online gelden dezelfde sociale regels als in het echte leven. Veel mensen gedragen zich online anders dan wanneer ze iemand op een willekeurig feestje of borrel ontmoeten. Ellenlange intieme profielteksten over wat ze willen, zoeken, waar ze bang voor zijn werken meestal niet goed. In het echte leven reageren mensen ook raar op een overdreven lange introductie. Een korte gesprekopener nodigt meer uit dan iemand een heel cv met wensenlijstje mailen.’

Wordt niet verliefd op je inbox
‘Je kan beter niet te lang investeren in mailcontact. Je verliest waardevolle tijd en het is erg gemakkelijk teleurgesteld te raken. Veel ‘beginners’ krijgen al vlinders van de projectie die ze van iemand maken. Driekwart van onze leden is wel eens ‘verliefd’ geweest op iemand die ze slechts via hun inbox kennen. Maar die persoon is in de realiteit vaak anders. Als iemand ‘veilig’ lijkt moet je niet te lang wachten met de echte afspraak om te zien of er echt een ‘fysieke’ klik mogelijk is.’

eKudos Nu Jij

Post a comment