De dood van een vriendschap (of een nieuwe start?)

Ik heb al vaker over de mechaniek van een goede vriendschap geschreven. Mijn ideeën daarover zijn geen ingewikkelde wiskunde of mooie poëzie. Ik zou het heel saai samenvatten als: doe zoals je wilt dat de ander tegen je doet. Het is handig als je daarbij helder communiceert en niet al teveel last hebt van trots.

Voor het vrouwenblad Cosmopolitan ben ik zojuist geïnterviewd over de mechaniek van de het ‘uitmaken’ van een vriendschap. Omdat ik nogal lui ben, recycle ik mijn input aan het blad voor een eigen artikeltje. ‘Mijn ideeën over het ‘omgaan met een fragiele vriendschap’ zijn geen ingewikkelde wiskunde of mooie poëzie. Ik zou het heel saai samenvatten als: doe zoals je wilt dat de ander tegen je doet. Het is handig als je daarbij helder communiceert en niet al teveel last hebt van trots.’

Hieronder een transcript van het interview.

Wat vind jij van mensen die een vriendschap laten doodbloeden? Is dat altijd ‘fout’?
‘Ikzelf vind het laten doodbloeden van vriendschappen geen kwalijke zaak. Het ligt in de Natuur der Dingen dat ze een langzame, vaak ongemerkte dood sterven. Ik vind het juist fijn dat niet alles volgens heftige schokken en confrontaties verloopt. Zonder er al teveel erg in te hebben merk je dat je geen last meer hebt van puistjes, dat je al meer dan een maand niet meer klaagt over je baas, dat het herfst is geworden, enzovoorts. Het langzaamaan wennen aan nieuwe situaties is wat het leven dragelijk maakt. Dat geldt ook voor de verschillende fasen in relaties met de mensen om je heen.’

‘Ik vind het woord ‘doodbloeden’ overigens niet de lading dekken. Soms kan een vriendschap na jarenlang weer ineens opbloeien. Door een toevallige ontmoeting in de supermarkt of op Facebook. Door de vriendschap onnodig dood te verklaren doe je elkaar tekort.’

Dus jij zou het nooit officieel uitmaken met iemand?
‘Ligt eraan. Soms vraagt de situatie wel om een confrontatie en een eerlijk gesprek. Wanneer je bijvoorbeeld zwaar bent teleurgesteld of wanneer je merkt dat de wederzijdse verwachtingen niet meer kloppen. Dan is het zinnig daar met elkaar over te hebben. Wanneer je vindt dat iemand jou onrecht heeft aangedaan kan een goed gesprek helpen bij de verwerking van je wrokgevoelens of verdriet. Hetzelfde geldt wanneer jij voelt dat jullie interactie niet gelijk oploopt en dat iemand veel meer van jouw tijd, aandacht en moeite vraagt dan jij kunt of wilt geven. Zo’n gesprek kan de vriendschap – in ieder geval ten dele – redden. En als je dat per sé niet wilt, dan kun je het alsnog uitmaken.’

Moet je altijd ‘verhaal gaan halen’ bij je vriendin als zij je zonder echte reden dumpt?
‘Ik zou er zeker naar vragen als je met vragen en verwarring achterblijft. Sommige mensen nemen nog weleens interne beslissingen over relaties zonder dat ze de ander een kans geven te reageren, laat staan dat ze iets te doen om de vriendschap te oliën. Veel mensen gaan er ten onrechte vanuit dat een vriend uit zichzelf moet weten waaraan ze behoefte hebben. Het gebrek aan communicatie – vooral de positief geformuleerde – is een relatiekiller. Vraag om een eerlijk antwoord naar het waarom van haar beslissing.’

Is naar jouw mening een verbroken vriendschap als een verbroken relatie? Kan het hetzelfde voelen? Hoe kom je dat te boven?
‘Natuurlijk. Sommige vriendschappen kunnen dieper gaan en bestaan langer dan menig liefdesrelatie. Sommige vrienden van mij hebben meerdere liefdesrelaties van mij stuk zien lopen. Elk groot verlies of het nou om een liefdesrelatie, vriendschap of leven gaat, vraagt om een periode van rouw. Dat is voor iedereen anders. Sommige mensen vergeten, vergeven en rouwen razendsnel, anderen doen er jaren over. Sommige rouwen met ups en downs, anderen doen het in één keer heel grondig. Er zijn geen vaste regels. Wanneer je echter zodanig blijft hangen in het verlies dat je leven daardoor op de rem staat, dan heeft het zin om de pijn of wrok actief een plek te geven. Bijvoorbeeld door erover te schrijven.’

Hoe kun je het beste zelf een vriendschap verbreken als je het niet meer ziet zitten?
‘Wat mij betreft ligt dit helemaal aan de situatie en jouw behoeften hierin. Als iemand het niet helemaal verbruid heeft, dan lijkt mij een goed en eerlijk gesprek een mooi begin. Wie weet ontstaat er tussen jullie een vernieuwde vriendschap. Nog een laatste advies: laat je niet teveel leiden door een gekwetst ego en trots. Ik ken een hoop mensen die constant relatieproblemen met hun omgeving krijgen doordat ze zichzelf te serieus nemen.’

eKudos Nu Jij

Post a comment