Hoe ben je een goede vriend?

Laat me direct eerlijk zijn: dit artikel is geïnspireerd door mijn eigen zonden op het gebied van vriendschap en relaties. Ik heb een aantal eigenschappen die goede vriendschappen en relaties in de weg staan. Ik ben ongeduldig, chaotisch en – ik vind het geeneens moeilijk toe te geven – nogal egocentrisch. Ik heb daarom mijn eigen mini-vriendschapsgids geschreven. Het is nogal voor de hand liggend.

1. Wees matig met beloften die je niet nakomt
We pleasen onze vrienden maar al te graag door toekomstige afspraken met ze te maken. ‘Gezellig, doen we!’ zeggen we iets te enthousiast, onderwijl denkend: ‘Dat zien we dan wel weer.’ We hebben het beste voor met onze lieve vrienden en willen aardig gevonden worden. Als je die afspraken – wijsvingertje in de lucht – meer dan de helft van de keren niet nakomt dan doe je precies het tegenovergestelde. Oplossing: iets meer moeite doen of minder beloften maken.

2. Het laatste woord is niet veel waard
Sommige vrienden krijgen ruzie omdat ze het niet eens zijn over de naam van een restaurant waar ze ooit gegeten hebben – echt gebeurd! Iets kleins kan ineens een heel belangrijke kwestie wanneer we de ander willen per sé NIET willen belonen voor diens betweterigheid. Jullie zullen al snel polariseren. Bedenk: het laatste woord willen hebben, betekent vaak dat de Lulligheid der Dingen waarover je het oneens wordt exponentieel toeneemt. En jullie hadden ook iets leuks of nuttigs kunnen doen.

3. Doe niet structureel dingen tegen je zin in
Sommige vriendschappen zijn nogal slaapverwekkend. Een gemeenschappelijke gewoonte die ooit fijn was (over vrouwen praten, klagen over de baas, door het park wandelen) kan op een gegeven moment saai worden. Mensen veranderen, mensen hebben behoefte aan verandering. Mensen zijn er soms ook slecht in dat te erkennen. En ze voelen zich snel schuldig naar hun vriend toe. Om de traditie niet te breken zullen ze met toenemende weerzin deze voorspelbare afspraken in hun agenda inplannen (of toch boos worden als de ander er ook geen zin meer in heeft). Wie is hierbij gebaat? Ik zie het niet. Doe iets wat je NU samen leuk vindt.

4. Word het erover eens dat je het oneens mag zijn
Sommige vrienden geloven op z’n minst vreemde dingen. Ik heb een vriendin die heilig gelooft in zaken die zij volgens mij helemaal niet kan weten. En andere vriend denkt dat hij heel goed is met het andere geslacht. Ik ben het er niet mee eens. Kan ik hen dat zeggen? Ja. We zijn nog steeds vrienden. Vriendschap betekent niet dat je geen kritiek mag hebben of iemand niet mag confronteren met jouw visie op de zaak. Ik ben erg blij dat mijn vrienden geen pleasers zijn.

5. Houd vriendschap en zaken zoveel mogelijk gescheiden
Niks lijkt leuker dan samen met een maatje een bedrijfje te beginnen of nuttiger dan een goede vriend uit de brand te helpen omdat ie zich in de financiële nesten heeft gewerkt. Mijn ontnuchterende tip: ofwel maak hele duidelijke afspraken, ofwel houd vriendschap en (geld)zaken gescheiden. Als het om geld en inzet aankomt dan kunnen zelfs de beste vrienden heel andere ideeën hebben over wat iets nou eigenlijk waard is. En als het leed geschied is, da praten jullie je daar heus niet zo snel uit als daar veel geld mee gemoeid is.

Lees hier nog een aantal regels om je liefdesleven en vriendschappen te oliën en op een goede manier te ruziën.

eKudos Nu Jij

Post a comment