Communicatieregel 15. Niet nodeloos inhaken op foutjes of irrelevante uitspraken

Een ander groot nadeel van lange betogen: ze bieden voor de ander al snel mogelijkheid om het antwoord op jouw boodschap te omzeilen door op een irrelevant punt in te gaan. Iets wat er niet toe doet kan ineens een punt van discussie worden. Als jij je hierin herkent: stop met deze debatteertruc. Het doet de relatie geen goed. Inhaken op foutjes of zaken die irrelevant zijn maken van je communicatie een doolhof, zonder uitgang.

Irrelevant:
Sofie: Wil je volgende keer alsjeblieft ook doen wat je belooft: het lijkt me zo leuk om weer eens te badmintonnen samen? Ik heb daar echt zin in.
Hein: Nou, laatst noemde je badminton anders nog een sport voor ouwe wijven… en wilde je misschien op flamenco gaan, dus… zo leuk vind je het ook niet. (Niet relevant)
Sofie: Huh… nou ja flamenco lijkt me ook leuk ja. Maar ik geniet heus wel van een potje badmintonnen. Ik heb niet voor niks nieuwe rackets gekocht.
Hein: Maar dat is vooral omdat je een shopaholic bent en die rackets in de aanbieding zijn. (Niet relevant)
Sofie: Zeg, doe niet zo onaardig, wil je nou badmintonnen of niet?
Hein: Ja, zodat jij me een oud wijf kan noemen zeker, haha. Laat maar…

Relevant:
Sofie: Wil je volgende keer alsjeblieft doen wat je belooft: het lijkt me zo leuk om weer eens te badmintonnen samen? Ik heb daar echt zin in.
Hein: Ja, volgende keer ga ik echt mee.

Dit artikel is onderdeel van deel 3 van de cursus ‘Communiceren kun je leren’.

eKudos Nu Jij

Post a comment